Израелската бойна авиация нанесе нови въздушни удари срещу цели в ивицата Газа в отговор на стотиците ракети, изстреляни от палестинците срещу цивилното население на Израел. Силите на ХАМАС от своя страна изстреляха нови ракети срещу Израел, предаде Би Би Си. Това петата нощ от началото на въоръжения конфликт.

Сблъсъците вече са обхванали и Западния бряг на река Йордан.

Израелската армия съобщи, че нейните военновъздушни сили са бомбардирали две сгради в Газа, които са използвани от ХАМАС като склад за оръжия.

Унищожен е офисът на шефа на службата за сигурност в Газа - Тауфик Абу Наим, който е използван за управляване на военната инфраструктура. Не е известно дали самият Абу Наим е пострадал.

По-рано израелските военни съобщиха, че са нанесли удари срещу ракетни установки и наблюдателни пунктове на ХАМАС.

Израел и Газа - Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

Израел и Газа - Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

Протести по света подкрепят палестинците, правителства в Европа показват солидарност с Израел

Същевременно палестински медици съобщават за най-малко четирима убити при въздушен удар в северната част на Газа.

Според местни жители, израелските военни са открили огън и от катери, намиращи се в Средиземно море, пише пише "Ройтерс".

В два големи града в южната част на Израел - Беер Шеве и Ашдоде, през тази нощ бяха включени сирените за въздушна тревога. От ХАМАС обявиха, че са изстреляли ракети срещу израелската територия.

"Хамас" обяви атака срещу израелски химически завод близо до границата с Газа

"Хамас" обяви атака срещу израелски химически завод близо до границата с Газа

Израелските военни няма да предупреждават предварително за началото на наземна операция

Това е най-големият палестинско-израелски конфликт от 2014 г. насам. Палестинците съобщиха за 11 убити на Западния бряг при сблъсъци между протестиращи и израелските сили за сигурност, както и за около 100 ранени.

За да овладеят ситуацията, израелските военни са употребили гумени куршуми, а в някои случаи - и огнестрелно оръжие, съобщава "Times of Israel".

През нощта срещу петък израелските военни предприеха най-мащабната от началото на сегашния конфликт операция срещу военни цели в Газа. Израелските сили откриха масиран огън в северната част на ивицата, като в атаката участваха самолети, хеликоптери, танкове и артилерия.

Израел предприе бойните действия в отговор на стотиците изстреляни от палестинците ракети срещу израелски градове. Масираният ракетен обстрел доведе до жертви сред мирното население. В Израел загинаха 8 души, включително две деца. Израелската противоракетна отбрана обаче предотврати даването на неизброимо повече жертви. Голямата част от изстреляните от палестинците ракети бяха прехванати от системата "Железен купол". 

От палестинска страна за загинали 132-ма души, включително 32 деца.

Обстрелват Израел и от Ливан

Обстрелват Израел и от Ливан

Сирени за тревога в Ашдод