Френската полиция задържа петима души, свързани с радикализиралия се служител, който уби четирима свои колеги при атака с нож в централата на парижката полиция по-рано този месец. Информацията разпространява АФП, позовавайки се на източници.

Полицията проведе акция на три места в северни квартали на Париж, поясниха съдебни източници. Те потвърдиха информация на RTL.

Полицейският служител, убил колеги в Париж - неадекватен и чувал гласове

Полицейският служител, убил колеги в Париж - неадекватен и чувал гласове

Бил е 70% глух, приема исляма преди 18 месеца и спира да говори с колеги жени, но няма индикации за радикализиране

45-годишният Микаел Харпон, компютърен специалист, уби четирима свои колеги в централата на полицията на 3 октомври преди да бъде застрелян. По-късно стана ясно, че Харпон е приел исляма преди около 10 г. и е започнал да се радикализира.

Единият от задържаните днес е имам, който е проповядвал в джамия, посещавана от Харпон в Гонес, който е в списъка на полицията с потенциалните рискове за сигурността, каза един от източниците.

Полицаят-убиец от Париж - радикален ислямист

Полицаят-убиец от Париж - радикален ислямист

Разследва се за тероризъм

В петък кметът на Гонес обяви, че мюсюлманската асоциация, наела имама, който е свързан със салафитското движение, го е отстранила.

Разследващите са установили, че Харпон, който е имал достъп до класифицирана информация в разузнавателния отдел към парижката полиция, е бил в тесен контакт с имама преди атаката. Следователите също са разбрали, че Харпон е имал флашка с пропагандни видеоматериали с ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и подробна информация за десетки полицаи, което води до опасения, че е възнамерявал да ги предаде на други ислямисти.

Нападателят от Париж наскоро приел исляма

Нападателят от Париж наскоро приел исляма

Уби трима полицаи и служител в администрацията на полицията