Петима цивилни, включително дете, бяха убити при бомбардировка близо до стратегическото пристанище на Йемен, предаде агенция "Франс прес"

Подкрепеното от Саудитска Арабия правителство и бунтовниците от Хути търгуваха с вината за опустошителната атака близо до фронтовите линии южно от задържаното от Хути пристанище.

"Петима цивилни, включително жена и дете, бяха убити при минометна бомба по тяхната резиденция от Хути", заяви правителствен военен служител.

Експлозията е причинена от две въздушни атаки на ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която се намеси във войната през 2015 г., за да подкрепи международно признатото правителство.

Миналият месец ООН предупреди, че хиляди йеменски цивилни са изложени на риск в западната провинция Ходейда, след като ескалираха боеве.

Миналият месец бойците на Хути се бориха с проправителствени сили на юг от пристанището в едни от най-тежките сблъсъци след примирието, договорено от ООН през 2018 г.

Насилието идва на фона на тежки боеве в района на Мариб, на около 120 километра (75 мили) на изток от Сана, докато силите на Хути се опитват да изтръгнат контрола над последната северна крепост на правителството.

Хути също засилиха безпилотни и ракетни удари по Саудитска Арабия, включително осуетена ракетна атака срещу Рияд в събота, съобщи кралството.

Конфликтът в Йемен отне десетки хиляди животи и разсели милиони, според международни организации, предизвиквайки това, което ООН нарича най-тежката хуманитарна криза в света.