Днес стартира петдневният период, в който Северна Корея планира да изстреля ракета с изкуствен спътник в орбита.

Междувременно външните министри от Г8 заявиха на срещата във Вашингтон, че Пхенян в момента нарушава резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Северна Корея информира, че ще изстреля ракетата между четвъртък и понеделник, вероятно в часовия отрязък - 7 сутринта и 12 на обяд (22 часа и 3 часа по Гринуич).

Изстрелването е по повод 100-годишнината от раждането на лидера Ким Ир Сен.

Пхенян обяви, че ракетата, на която ще бъде прикачен сателит ще бъде изстреляна в орбита за мирни изследователски цели.

Западът смята, че с опитите Северна Корея цели тестване на балистична ракета, което е забранено с резолюции на ООН.

От Пхенян информираха, че са поставили сателита на 30-метровата ракета и са я снабдили с гориво. Официални лица от Южна Корея и Япония обявиха, че няма ясни сигнали изстрелването да се осъществи днес, съобщи „Франс прес".

Смятаме, че е малка вероятността да бъде изстреляна ракетата днес", каза източник от правителството на Южна Корея, цитиран от „Йонхап".

Според японската агенция „Киодо", която се позовава на правителствен източник малка е вероятността Северна Корея да изстреля ракетата днес заради лошите метеорологични условия, съобщи Ройтерс.

Комунистите заявиха, че са поканили между 150 и 200 чужди журналисти да присъстват на празненствата и изстрелването.

Северна Корея се готви да изстреля балистична ракета над Източно Китайско море. Това се осъществява седмици, след като Северна Корея се съгласи да наложи мораториум върху тестването на ракети", каза Клинтън, имайки предвид сделката между САЩ и Пхенян.

През февруари Пхенян даде своето съгласие да спре тестването на ракети и обогатяването на уран в замяна Вашингтон обеща хранителни продукти за гладуващите в Северна Корея. Сащ прекъсна доставките заради неспазване на договореностите.

Тази инициатива нарушава множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, заяви Клинтън на срещата на Г8.