Аугусто Пиночет Съдия в Чили обяви, че бившият военен диктатор генерал Аугусто Пиночет е достатъчно здрав, за да бъде съден за нарушения на човешките права.

Съдия Хуан Гусман официално обвини 89-годишния генерал в отвличания и убийства.
Обвиненията са свързани с така наречената операция "Кондор" - кампания на латиноамериканските военни управници през 70-те години за елиминиране на техните противници.

Защитата на Пиночет по-късно обаче внесе възражение, така че успя да предпази генерала от поставяне веднага под домашен арест. До момента Пиночет успяваше да избегне разпит по повдигнатите обвинения по здравословни причини.

Съдия Гусман заяви за Би Би Си, че генералът е добре, но адвокатът му Пабло Родригес нарече обвиненията "издевателство".

Първата ми реакция на новината бе да празнувам, коментира професор Ариел Дорфман е една от жертвите на военния преврат в Чили през 1973 година. Надеждата е, че справедливостта ще възтържествува и че човекът, който разпореди приятелят ми и много други хора да изчезнат, да бъдат измъчвани или отвличани, ще бъде съден, заяви той.

Привържениците на Пиночет, сред които е неговата стара приятелка Кармен де Мартинес, са потресени от новината. Доста съм ужасена, защото това означава, че генерал Пиночет няма изобщо права, заяви тя. По думите й, това е отмъщение на международната левичарска група. “Аз го познавам. Той е много любезен джентълмен и не е чудовище”, подчерта де Мартинес.