Зенитни части на суданските бунтовници са принудили хеликоптер с български екипаж да се приземи в контролирана от тях територия в Нубийските планини. Това съобщава БТВ, позовавайки се на местно радио.

Не е искан откуп за задържаните българи в Судан, очаква се да ги пуснат
Още...


Имената на българите не се посочват. Шестимата български граждани не са пострадали и са в безопасност. Бунтовниците са заявили, че ще освободят екипажа.

Хеликоптерът изпълнявал полет по договор със Световната програма по прехранването към ООН. Хеликоптерът е летял над зона с интензивни военни действия, пише Труд, като цитира коментар на говорителя на Суданското народноосвободително движение Север Мубарак Ардоп.

Суданските военновъздушни сили непрекъснато бомбардират цивилни и военни цели в района.
Световната организация полага всички усилия да се освободят нашите граждани колкото се може по-скоро.

ООН преговаря за освобождаване на задържаните българи в Судан, уверява Митов

Още...

По-късно информацията беше потвърдена и от българското Минисерство на външните работи. От там съобщават:

На 26.01.2015 г. хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет  по маршрут Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People's Liberation Movement-North" (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре".

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

Екипажът е в добро състояние и е настанен в един от лагерите на въоръжените антиправителствени групировки в Судан. На снимка, с която Нова телевизия разполага, се вижда самото място. На фотоса са част от задържаните нашенци.