Резултатите от изборите в Германия показват минимална победа на канцлера Шрьодер, който сега ще бъде принуден да състави коалиционно правителство с Партията на зелените. Това ще осигури преднина само от 10 места в новият германски парламент над вероятното обединение на десноцентристите на Едмунд Щойбер със Свободните леберал демократи.

Опасенията на инвеститорите са , че коалиционното правителство няма да е добра предпоставка за провеждането на реформи, коrто да стимулират икономическия растеж на най-голямата икономика в Еврозоната, както и да ограничат нивото на безработица и стимулират фондовите пазари.

Според голяма част от икномическите анализатори и дилъри, по-добрият вариант е бил спечелаването на изборите от една партия, тъй като голяма част от тях смятат, че коалиционното обединение ще блокира провеждането на реформите.

Съставянето на коалиционно правителсто в Германия ще ограничи възможностите за реформи, като опасността от изпадането на германската икономика в рецесия може да принуди ЕСВ да понижи лихвените нива по-късно тази година. Мнението на дилъри е , че всеки сигнал за несигурност не е благоприятен за фондовите пазари и води до увеличение на нестабилността.

В петък - 20 септември, основният фондов индекс DAX, който представлява 30-те водещи компании в Германия, приключи търговията на ниво от 3065 пункта, като днес индексът отбелязва спад с 1 процент под важното психологическо ниво от 3000 пункта.

Германия отдавна е под натиск от страна на партньорите си от Г-7, главно Великобритания и САЩ, да либерализира трудовите пазари, както и да ограничи ролята на държавата в икономиката , което да не спира развитието на глобалната икономика. Провеждането на такива реформи обаче ще се окаже трудна задача за новото правителство на Шрьодер поради факта, че ресурсите на държавата да стимулира икономиката ще бъдат ограничени поради огромните разходи, породени от наводненията , чиято стойност възлиза на 7 млрд. евро.

Представители на бизнес средите в Германия отдавна настояват правителсвото да предприеме мерки за намаление на данъците, размера на социалните осигуровки и по-гъвкави условията на пазара на труда, иначе ще бъде невъзможно да се стимулират инвестициите и потребителкото търсене. Президнетът на Германската индустриална асоциация / BDI / Михаел Роговски каза, че ако правителството “ не успее да осъществи необходимите реформи, икономиката ще се окаже като бик в китайски магазин в особено важен момент на несъгласие на Германия с политиката на САЩ относно Ирак “.

Въпреки всичко това обаче пазарите показаха отново своя логика, като на международните валутни пази еврото отбеляза повишение спрямо нивата на търговия от петък към важното ниво от 0.9850 долара.

Повишението на еврото обаче не се дължи на запазването на властта в Германия от Шрьодер, а най-вече на натиска върху долара от провежданата анти-иракска политика на САЩ, която увеличава стаховете на инвеститорите от военни действия и намалява апетита за покупки на долари. Политиката на САЩ относно Ирак намира ограничена подкрепа засега само в лицето на Великобритания, което е още един негативен за долара факт.