На 85-годишна възраст, след кратко боледуване, почина изпълнителят на ролята на Дарт Вейдър в сагата "Междузвездни войни" - британският актьор Дейвид Проуз, предаде Би Би Си.

"Нека силата да е с него завинаги!" - каза агентът на актьора Томас Боуингтън по повод на съобщението за неговата смърт.

По думите му, смъртта на Проуз е "истинска, дълбока, разкъсваща душата загуба" за филмовия свят и за милионите му поклонници по света.

"Въпреки че беше известен с това, че изигра много чудовища, за мен и за тези, които познаваха Дейв и работиха с него, той беше истински герой", споделя Боуингтън.

Своята почит към него засвидетелства и изпълнителят на ролята на Люк Скайуокър - Марк Хамил.

"Той беше добър човек, а не просто Дарт Вейдър. Актьор, съпруг, баща, кавалер на Ордена на Британската империя, трикратен шампион по тежка атлетика, символ на безопасността по пътищата. Той ценеше своите поклонници, както и те го ценяха." - написа Хамил в Туитър.

Когато канят Дейвид Проуз за ролята на Дарт Вейдър, той вече е известен в света на бодибилдинга и тежката атлетика. Роденият в Бристол актьор е привлякъл вниманието със забележителните си физически данни и ръст от 198 см. Продуцентите обаче не харесали гласа му и поканили друг актьор да озвучава образа - Джеймс Ърл Джоунс. Това породи безкрайни спорове между феновете на сагата кой в действителност е истинският изпълнител на Вейдър.

Самият Проуз повече се гордееше с ролята си като "Рицаря на Зеления кръст на кодекса за пътна безопасност" в социална реклама на безопасното движение по пътищата - за нея той беше удостоен кавалер на Ордена на Британската империя.