Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които настояват за оставката на губернатора на Пуерто Рико, информира "Ройтерс".

Силите на реда в Сан Хуан бяха принудени да прибягнат до сълзотворен газ срещу хиляди демонстранти. Протестите са във връзка с обидни чат съобщения на губернатора на Пуерто Рико. Това е поредният скандал, засегнал банкрутиралия остров, който се опитва да се възстанови от ураганите през 2017 г.

Тръмп с конспиративна теория за загиналите при урагана в Пуерто Рико

Тръмп с конспиративна теория за загиналите при урагана в Пуерто Рико

Не са загинали 3000 души по време на двата урагана

Около 23,00 часа вчера вечерта полицията предприе действия за разпръсване на протестиращите по улиците в стария град на Сан Хуан. В демонстрациите през последните 48 часа се включиха стотици хиляди пуерториканци.

Губернатор Рикардо Росело заяви в неделя, че няма да се кандидатира за преизбиране през следващата година и ще се оттегли като лидер на Новата прогресивна партия. Но отстъпките на Росело не успокоиха недоволните жители, които призовават за незабавното му оттегляне от управлението.

Най-големият вестник на острова призовава за оставката на губернатора и писа, че над 500 000 души са излезли по улиците на Сан Хуан да протестират.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също разкритикува 40-годишния губернатор, който е свързан с Демократическата партия.

"Той е ужасен губернатор", каза Тръмп в Белия дом. Американският лидер влезе в словесен конфликт с Росело през 2017 г. във връзка с бързината и мащаба на федералния отговор след урагана "Мария".

Демонстрантите в Сан Хуан, облечени с черни тениски, блокираха най-голямата магистрала в града. Те бяха подкрепени от звезди като Рики Мартин. Демонстрациите продължават вече 10 дни.

В понеделник Росело отново поиска от пуерториканците да му дадат втори шанс.

Губернаторът и топ съветниците му са разменяли съобщения, изпълнени с хомофобия и мизогиния. На 13 юли Центърът за разследваща журналистика в Пуерто Рико публикува 889 страници онлайн съобщения.

Протести срещу Росело бяха организирани и в Лос Анджелис, Ню Йорк и Бостън, където има голяма пуерториканска общност.