Взривовете във военновъздушната база "Саки" в Крим по-рано този месец извадиха от строя повече от половината бойни самолети на военноморската авиация на Черноморския флот на руските сили. Това заяви западен официален представител, цитиран от "Ройтерс".

Въздушната база в близост до Новофедоровка на западния бряг на полуострова, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., претърпя множество експлозии на 9 август.

Служителят, пожелал анонимност, посочи, че сега Украйна последователно постига "кинетични ефекти" дълбоко зад линиите на Русия, което оказва съществено въздействие върху логистичната подкрепа на Русия и "значителен психологически ефект върху руското ръководство".

Лошо съхранение на боеприпаси - причина за експлозията в авиобазата "Саки"

Лошо съхранение на боеприпаси - причина за експлозията в авиобазата "Саки"

Руската страна не би си признала, че взривът е причинен от украински обстрел

По наши оценки събитията на летище "Саки" на 9 август извадиха от употреба повече от половината бойни самолети на военноморската авиация на Черноморския флот, отбеляза служителят.

На 12 август британското разузнаване съобщи, че част от руския въздушен флот е бил унищожен при взрива и въздушният капацитет на флота е бил сериозно влошен.

Служителят заяви, че руският черноморски флот се стреми да изпълнява много повече функции, отколкото да служи като "флотилия за брегова защита", която само от време на време извършва ракетни удари, и че опитът му да заплаши с десантно нападение Одеса е бил осуетен.

По негови думи войната като цяло е в "момент на почти оперативен застой".

Сухопътните сили на нито една от страните нямат достатъчно концентрирана наземна бойна мощ, за да започнат ефективни настъпателни действия, които по някакъв начин биха повлияли съществено на хода на войната, коментира той.

Британските военни: След взривовете в Крим Русия ще преразгледа заплахите

Британските военни: След взривовете в Крим Русия ще преразгледа заплахите

До този момент тя разглеждаше Крим като сигурен тил