През март Валери Гизен се разболява от Ковид-19. След няколко седмици се възстановява. В края на лятото обаче развива тежък пост-Ковид синдром. Днес 29-годишната жена има тежки здравословни проблеми, пише Дойче веле.

Валери Гизен въздъхва и сяда на пейката. Пулсът ѝ е ускорен, дишането - тежко. 29-годишната германка е излязла на кратка разходка. "Днес това ми костваше може би най-много усилия", казва тя задъхана.

Допреди седем месеца Валери води активен живот. Танцува три пъти в седмицата в спортен клуб, плува редовно, ходи и на спортно катерене. В края на март обаче се разболява от Ковид-19. Днес тя е "официално излекувана, но все още неоздравяла", както биха казали лекарите.

"Сърцето ми биеше много бързо и усещах натиск в гърдите. Никога не съм се чувствала толкова болна", разказва Валери. През пролетта тя прекарва почти две седмици в леглото. Те са съпроводени от тотално изтощение и болки в белите дробове. Дори пътят до тоалетната се оказва предизвикателство. Тогава не ѝ е направен тест за коронавирус, защото тестовете в Копенхаген, където живее, са били изчерпани. "Това беше първата вълна в Дания, тогава се страхувах да отида в болница." Едва при направен тест през юни става ясно, че Валери има антитела срещу SARS-CoV-2.

Глътка въздух

Валери е антроположка. От няколко години живее и работи в Копенхаген. След като преборва инфекцията, месеци наред тя се чувства добре. Дори изминава 400 километра с велосипед - от Копенхаген до Берлин.

В края на август обаче състоянието ѝ се влошава. Появява се тежка умора, проблеми с дишането. "Едва успявах да изправя глава и да стана от леглото. Изпитвах сериозна тежест", разказва 29-годишната германка. Нейните съквартирантки ѝ помагат с пазаруването и готвенето. Вече осем седмици Валери се чувства зле. Затова решава да се върне в Берлин при родителите си. Личният ѝ лекар в Копенхаген не могъл да ѝ помогне. Днес усеща леки подобрения и е оптимист: "Вече мога да сядам и да говоря - и то повече от две, три изречения".

Тежкият пост-Ковид синдром

В Берлин Валери Гизен се подлага на редица тестове, но те не показват нито сърдечни, нито белодробни проблеми. Малко след това диагнозата е ясна: "Post-COVID Fatigue Syndrom". При въпросния "пост-Ковид синдром" пациентът усеща симптоми дори и след болестта, както и силно изтощение.

Според изследвания, проведени в някои европейски държави - като Италия и Ирландия - и след като са били излекувани от Ковид, пациентите продължават да страдат от умора и задъхване в продължение на седмици. Науката обаче все още не разполага с категорични данни за дългосрочните последици от инфекция с коронавирус.

И Световната здравна организация съобщава, че някои симптоми могат да продължат месеци, дори и ако боледуването е преминало леко. Това важи и за млади хора като Валери Гизен, които не попадат в т.нар. рискови групи.

Все още медицината знае твърде малко

Днес Валери Гизен обръща особено внимание на храната, която приема. В една купа в кухнята тя държи различни витамини и чай от куркума. До тях - пресни плодове и зеленчуци. Диетата ѝ трябва да е противовъзпалителна. Така тя се опитва да си помогне сама, защото медицината все още знае твърде малко за Ковид и пост-Ковид синдрома.

Повечето съвети тя получава от онлайн група за взаимопомощ, в която членуват хора, прекарали Ковид. Основана е от активисти в САЩ. Участниците в нея са хиляди - от цял свят, те обсъждат дългосрочните последици от болестта и споделят своя опит.

Валери Гизен всяка вечер се включва в общия чат на групата. "За мен това се превърна в нещо като вечерен ритуал", казва тя. "Общуването в групата ме успокоява. Така не се чувствам сама с проблема си." Тя самата вече също е успяла да помогне на други - със съвети и топли думи. И остава оптимист - въпреки продължаващата умора. Все пак с всеки изминал ден усеща малки подобрения. 29-годишната жена силно се надява, че покрай нейната лична история повече хора ще осъзнаят колко опасен може да бъде новият коронавирус.