Ханс БликсЗаминаването на оръжейните инспектори на ООН за Ирак може да се забави до постигането на консунсус сред петте постоянни членки на Съвета за сигурност.

Шефът на инспекторите Ханс Бликс представи пред Съвета за сигурност доклад за преговорите си с Ирак. Той заяви, че сега всичко зависи от Съвета за сигурност, коментира RFI.

Белият дом отново припомни необходимостта от нова резолюция за Ирак. Според Вашингтон, ако инспекторите заминат за страната в условията на настоящия режим, ще бъде невъзможно да бъдат определяни като инспектори, а просто като туристи.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан подчерта, че сега Съветът за сигурност решава дали да има нова резолюция преди заминаването на оръжейните инспектори или не.

Петте постоянни членки на Съвета обаче са разединени. САЩ и Великобритания са за нова резолюция, Франция, Русия и Китай са против. Същевременно централното американско командване съобщи, че американски и британски самолети са бомбардирали военни цели в Ирак. Иракски военен говорител уточнява за петима загинали иракчани и 11 други ранени.