Две потомки на загадъчно усмихнатата Мона Лиза живеят днес в Тоскана.

До такъв извод е достигнал генеалогът Доменико Савини, след като се натъкнал в градската библиотека на семейния архив на стар флорентински род, съобщава агенция „Новости".    

Според данните от архива принцесите Наталия и Ирина Строци са съвременни родственички на обезсмъртената от Леонардо да Винчи Мона Лиза дел Джокондо.  Известно е, че фамилиите Строци и дел Джокондо са се сродили през 17 век.

Родената във Флоренция Мона Лиза се е омъжила за богатия търговец на коприна Франческо Бартоломео дел Джокондо, от чието фамилно име идва прозвището й - Джокондата.

Преките й потомки - 30-годишната Наталия, и 24-годишната й сестра Ирина, са наследили загадъчната усмивка, достигнала до нас чрез знаменития портрет на Леонардо.   

Родът Строци, известен още от времето на Ренесанса, съперничи по популярност на Медичите.      

Легендата за това, че фамилията Строци произлиза от рода на Лиза Джерардини (Мона Лиза), но едва сега беше намерено документално потвърждение за това.  

Самите тоскански принцеси - Наталия и Ирина, твърдят, че за тях най-яркото доказателство за родството им с Джокондата е усмивката на техния баща.

По-рано сензационно изявление направи друг италиански изследовател - Джузепе Паланти, посветил половината си живот на проучвания на архивите. Той обяви, че легендарната вдъхновителка на Леонардо е обитавала съседната до него къща във Флоренция и е била съпруга на търговец на коприна, което по-късно беше доказано.

Паланти дори посочи точните дати на раждането и смъртта на Мона Лиза - 15 юни 1479 година и 15 юли 1542 година.      

Има предположения, че тя е погребана в гробището на манастира „Света Урсула". Изследователи предлагат да започнат разкопки около манастира, за да открият останките й, да направят ДНК-анализ и пластична реконструкция на  лицето й.