Правителството на Турция е обвинявано, че криe реалният мащаб на епидемията от коронавирус в страната, след като здравният министър разкри, че ежедневните данни за заразените на ведомството отразяват само пациентите със симптоми и не всички случаи с положителна проба, информира АФП.

Министър Фахретин Коджа призна на пресконференция в сряда вечерта, че от 29 юли Турция съобщава броят на пациентите, които са лекувани в болници или в домашни условия. В статистиката не са включени положителните проби, но без симптоми, което е ключов показател как се разпространява епидемията във всяка страна.

Ние говорим за хора със симптоми, съобщи министърът и добави, че това е ежедневната статистика на броя на заразените с коронавирус.

Информацията предизвика широко недоволство в социалните мрежи, като хората призовават правителството да разкрие реалната картина на разпространение сред населението от 83 милиона души. В "Туитър" се разпространява хаштаг "Какъв е броят на случаите?" на турски език.

Министърът направи коментара, след като депутатът от опозицията Мурат Емир заяви, че реалният брой на заразените в Турция е 19 пъти по-висок от съобщаваните всеки ден данни от турското правителство.

Но Коджа увери, че информацията е коректна.

Емир отвърна на здравния министър, че никой не вярва на публикуваната статистика.

"Правителството се бори срещу цифрите вместо срещу епидемията", подчерта той.

Турската здравна асоциация, която от месеци обвинява правителството в неразкриване на пълната картина, призова за прозрачност.

В сряда правителството съобщи за 1391 нови случая и 65 починали. От началото на пандемията в Турция има 318 000 заразени и 8195 починали.