Ярослав Качински от Право и справедливост – кандидат за премиер В Полша ще бъде сформирано коалиционно правителство, заяви лидерът на победилата в парламентарните избори консервативна партия “Право и справедливост” Ярослав Качински.

Партията води на проведените вчера парламентарни избори, обяви Централната избирателна комисия на база 30.31% от обработените бюлетини.

За “Право и справедливост”, която се ползва с широката подкрепа на католическата църква, са гласували 27.8% от избирателите, а на второ място е либералната партия – “Гражданска платформа” с 24.1%.

Така в долната камара на парламента от всичките 460 места 163 ще са за "Право и справедливост", а 142 - за "Гражданска платформа".

За досегашните управляващи от Съюза на демократичната левица според Си Ен Ен са гласували 11.2% и така съпартийците на премиера Марек Белка ще заемат в новия парламент само 49 места.

Двете водещи партии според анализатори са “рожба” на “Солидарност”, играла важна роля при свалянето на комунизма през 1989 г.

В полския парламент влизат и партията “Самоотбрана” с 13.36%, която изразява евроскептични настроения, партията “Лига на полските семейства” – 7.78% и полската селска партия – 7.41%.

На вчерашните избори гласуваха 38.3% от имащите право на глас 30 млн. поляци, а преди 4 години избирателната активност бе 46%.