Саддам Прессекретарят на Белия дом на САЩ Ари Флейшър е заявил, че американската администрация е готова да изрази своята искрена признателност на човека, който успее да извърши покушение срещу президента на Ирак Саддам Хюсеин.

Един-единствен куршум може да спести на Америка скъпоструваща военна кампания, а света от опасността, която представлява иракския лидер, заяви Флейшър.

На въпрос на американски журналист, дали САЩ са готови да станат адвокат на човека, готов да убие иракския президент, прессекретарят отговори – Ние сме готови да предприемем и да помогнем за смяна на режима в Багдад, без да се интересуваме по какъв начин ще стане това.

В същото време, Флейшър е уточнил че това е негово лично мнение и не ангажира официален Вашингтон.

Това е едно риторично разсъждение за цената на един куршум, излетял в нужната посока и достигнал целта си. Не си струва да се приемат думите ми за чиста монета и да се ангажира с тази позиция Белия дом. Но ако иракският народ или негови отделни представители вземат нещата в ръцете си, то светът би могъл да избегне тази война – допълни Флейшър.

Вашингтон се отказа още през 1976 година от практиката на политическите убийства като метод за решаване на проблеми в трети държави. Но ако се вземе под внимание, че миналата година ръководството на ЦРУ излезе с инициатива за възраждане на тази практика, както и факта, че Белият дом след края на мандата на Бил Клинтън не се захвана сериозно с решаването на този проблем, “поръчковите убийства” не са препятствие за президента на САЩ, след като той лесно подписва нареждания за унищожаването на този или онзи терорист, коментират агенции.