Претърсването на саудитското консулство в Истанбул във връзка с изчезването на журналиста Джамал Кашоги е продължило 9 часа, съобщава "Дейли сабах".

В разследването участваха саудитски и турски екипи, водени от прокуратурата на Турция.

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Кашоги е убит от ренегати от разузнаването по време на разпит

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че претърсването на консулството в Истанбул може да продължи и днес.

Разследващите екипи са напуснали сградата рано тази сутрин след 9-часово претърсване. Свидетел заяви пред "Ройтерс", че екип от около 10 турски следователи са напуснали консулството на Саудитска Арабия, последвани от турския прокурор.

Те са взели проби, включително почва от градината в консулството, която е натоварена на автомобили, разкри представител.

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Ще има "сурово наказание", ако се установи, че Саудитска Арабия е отговорна

Саудитският екип е напуснал сградата на дипломатическата мисия след турските следователи.

В понеделник турски дипломатически източник съобщи, че съвместен турско-саудитски екип ще претърси консулството, където Кашоги за последно е видян на 2 октомври.

Турската полиция ще претърси и резиденцията на саудитския консул в Истанбул, информира местната медия NTV, която също отбеляза, че днес разследващите се очаква отново да претърсят консулството.

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Следствието е открило записи от часовника

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна със саудитския крал Салман в двореца му в Рияд, за да обсъдят случая с Кашоги.

"Надявам се, че ви е удобно тук", обърна се кралят към американския дипломат. Помпео отговори: "Благодаря ви, че приехте визитата ми от името на президента Тръмп".

Помпео разговаря и със саудитския си колега Адел ал Джубейр. 

В същото време Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова да се свали имунитетът на саудитските агенти, които се предполага, че са замесени в ликвидирането на Кашоги, информира АФП.

Вчера американски медии съобщиха, че саудитското правителство обмисля да признае, че изчезналият саудитски журналист Джамал Кашоги е убит в консулството в турския град Истанбул.

Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", който критикува саудитското кралско семейство, влезе в консулството на 2 октомври и оттогава е в неизвестност. Докато саудитските власти твърдят, че Кашоги още на същия ден е напуснал консулството, турски представители вярват, че е убит от екип от саудитски агенти в сградата на дипломатическата мисия.

Според съобщения в турските и световните медии два турски официални източника твърдят, че местната полиция разполага със звукозапис от момента на убийството на Кашоги.

Появиха се информации, че журналистът е убит по време на разпит, който е излязъл от контрол.

Според турски медии в 03,28 часа частен самолет със заподозрени саудитски агенти пристига на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до сградата на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли пристигат в консулството, вероятно в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в сградата на консулството; 15,08 часа автомобили напускат консулството; 17,15 часа втори частен самолет със саудитски граждани каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излита от летището в Истанбул, а другият самолет излита в 21,00 часа.