Британски сини паспорти ще бъдат издадени за първи път от почти три десетилетия през следващия месец, с което се отбелязва излизането на Великобритания от ЕС, обяви правителството, цитирано от "Гардиън".

Те ще заменят стандартните паспорти в цвят бургунди, които се използват в Общността от 1988 г.

Вътрешният министър Прити Пател приветства връщането на сините паспорти, но проевропейски активисти и политици в Северна Ирландия предупреждават, че новите паспорти ще доведат до опашки от британски граждани на летищата и пристанищата при влизане в ЕС.

Силовото ведомство на Обединеното кралство отбелязва, че синият паспорт ще бъде "най-зеленият британски паспорт в историята". Говорител уточни, че въглеродният отпечатък от производството ще бъде сведен до нетни нулеви емисии чрез проекти като засаждане на дървета.

Също паспортът се представя като най-напредналия технологично. В документа са поставени иновативни технологии с цел защита на личните данни. Осигурява по-добра защита срещу кражби и фалшификации.

Ентусиазмът на вътрешното министерство обаче не се споделя от Европейското движение (European Movement), тъй като синият паспорт ще се разглежда от много европейци като обида.