Администрацията на американския президент Джо Байдън публикува в петък разсекретения доклад на американското разузнаване за бруталното убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги, който изрично посочи саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман като замесен в престъплението. "Ние считаме, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция за залавяне или убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги", се посочва в доклада, предоставен от кабинета на директора на националното разузнаване.

Байдън се опитва да изолира принц Мохамед бин Салман

Байдън се опитва да изолира принц Мохамед бин Салман

Байдън заяви, че очаква Саудитска Арабия да "промени подхода си" към Вашингтон

Също така стана ясно, че САЩ налагат санкции на двама саудитци по случая, а общо 76 имена са в "черния списък" на новата администрация във Вашингтон и ще бъдат ударени от мерки, според новата политика, която преразглежда отношенията със стария съюзник. Също така оръжейни сделки може да бъдат отменени заради войната в Йемен. .

Припомняме, че вчера Байдън обсъди човешките права с краля на Саудитска Арабия Салман в четвъртък, предаде The NY Times. В официалното съобщение на Белия дом обаче не се споменаваше дали двамата са обсъдили и доклада. Белият дом заяви, че президентът е прочел доклада.

Президентът ще трябва да реши дали да забрани на принц Мохамед да влиза в Съединените щати или да му наложи други санкции. Байдън е засегнал значението на универсалните права на човека и върховенството на закона. Но не се казва нищо по-конкретно за саудитските арести на дисиденти и журналисти.

Преди разговора им, държавният секретар Антъни Блинкън разговаря със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан ал Сауд. Но също така не се споменава за предстоящото разсекретяване или решение как да се работи с престолонаследника.

Белият дом заяви, че Байдън изпраща сигнал, като настоява, че ще се занимава само с краля в разговори между лидерите. Но всичко сочи, че престолонаследникът вече се смята за фактически лидер на страната.

Приятел на Кашоги свидетелства, че е заплашван от саудитци преди да бъде убит

Приятел на Кашоги свидетелства, че е заплашван от саудитци преди да бъде убит

Обяснявали му и че познават децата му у знаят къде живеят

Кашоги бе жестоко убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Престолонаследникът отрече да е замесен. Саудитските власти твърдят, че смъртта му е резултат от "измамната операция" на екип от агенти, изпратени да го върнат в кралството.

Петима души са получили смъртни присъди за убийството от саудитския съд, но миналия септември те бяха заменени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.