Румънските прокурори са връчили уведомление за запориране на жилището на премиера Виктор Понта.

Подозренията срещу него дойдоха в хода на делото на сенатора Дан Сова, като към момента Понта се разследва по обвинения за пране на пари и укриване на данъци. Виктор Понта е обвинен във фалшификации на документи, съдействие за укриване на данъци и пране на пари по време на професионалния си път като адвокат.

Информация е потвърдена от съобщение на Националното антикорупционно бюро, след състоял се разпит на министър-председателя. Това е третият разпит на Понта от началото на следствието, припомня ТАСС.

В документа също така се отбелязва, че на Виктор Понта са връчени резултатите от финансовата експертиза по повдигнатите му обвинения. Следователите считат, че с незаконните си действия премиерът е нанесъл ущърб на държавата в размер на 51.3 хиляди румънски леи (около 12 хиляди щатски долара)

От своя страна Виктор Понта заявява, че е напълно невинен и счита обвиненията по совй адрес за политически мотивирани. „За съжаление, борбата в политиката и медиите се водят с толкова грозни средства", коментира Понта в профила си във Фейсбук.

Той потвърждава, че отказва да подаде оставката си, въпреки настояването на президента Клаус Йоханис за това.

През юни месец Виктор Понта спечели гласуване в парламента, където депутатите от мнозинството отклониха с гласовете си искането на прокурори премиерът да бъде лишен от имунитет. След това положителен за Понта беше и изходът при гласуването на поискания от опозицията вот на недоверие.