Първата публикация в News.bg, в която е наличен таг "климатични промени", e от началото на 2008 г. Към момента с този таг в сайта са натрупани 22 страници с материали, като забележителното е, че повече от половината (12 страници) са написани през последната година. Т. е. наблюдава се лавинообразно отразяване на тема, която основателно се превърна в основна световна тема, защото на карта е поставено бъдещето на живота на планетата и в частност на човешката цивилизация, както предупреждават преобладаващото мнозинство от независими учени и експерти по света и безпристрастно боравещите с техните данни и изводи.

Налице е и научен консенсус, че климатичните промени, превръщащи се междувременно в климатична криза и критично положение с климата, са предизвикани от човешката дейност, т. е. генерирането на енергия от изкопаеми горива и същевременното поголовно изсичане на гори ни води към катастрофа и то с хоризонт 2100 г., а да не говорим за по-нататък. Тук се мержелее пред очи един изключително остър морален проблем, а именно, че последните няколко човешки поколения, включително настоящите, които създават поколенията на бъдещето, поддържат относително висок материален жизнен стандарт за сметка на срива на природата и екосистемите, и завещават на потомците си (еко)тегоби, стигащи до несъвместимост с живота.

Климатичните промени и технологиите създават нови опасни неравенства

Климатичните промени и технологиите създават нови опасни неравенства

Технологичният напредък може да остави зад борда цели страни

Това беше основното послание на придобилата скорострелна световна известност климатична активистка Грета Тунберг - шведската девойка, която вдъхнови и поведе през изминаващата 2019 година милиони деца по света, които се разбунтуваха срещу така заварения от тях свят на възрастните, в който икономическата рационалност надделява над самите устои на живота (по-нататък във времето). Инициативата "Петъци за бъдеще" изкарва милиони стачкуващи ученици всеки петък в повече от 100 страни по света, които напомниха на политиците и взимащите решения, че има само една Земя във Вселената, т. е. че от разните планове за заселване на други планети може и да се възползват малцина богаташи, но останалите милиарди представители на вида хомо сапиенс (и още много милиарди живи същества) ще трябва да си "блъскат главите" тук. Друго забележително послание на децата беше, че е нужна не климатична промяна, а промяна на системата...

Европарламентът обяви "критично положение" с климата

Европарламентът обяви "критично положение" с климата

Европа "първият континент, който обяви критично положение с климата"

Все пак през 2019 г. се забеляза и "сепване" у (елитната) част от възрастните, които започнаха да дават някакви решения на проблема. Европа (и по-конкретно Европейската комисия) "поведе хорото", предлагайки "Европейски зелен курс", чиято крайна цел е през 2050 година Европейският съюз да се превърне в зона, неутрална по отношение на климата, което означава да не изхвърля в атмосферата повече въглеродни емисии (парникови газове), отколкото природата може да абсорбира.

Лошото е, че климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата, докато и останалата част от света не приеме подобни (еко)стандарти по отношение на климата. Тук е и ролята на ООН, която направи пореден опит да събере 200-те страни по света (в Мадрид), за да обсъдят и договорят решения във връзка с климатичните промени. В това обаче се провалиха, с което за пореден път показаха, че възрастните за нищо на света не са готови да направят "жертва" по отношение на материалния си жизнен стандарт, базиран на "опоскване" на ограничените ресурси на планетата, за да не изпадат в тежко положение потомците им.

2020 година също ще е сред най-горещите в историята

2020 година също ще е сред най-горещите в историята

Затоплянето е предизвикано от дейността на човека

Тук трябва да бъде натъртена ролята на държавни ръководители като Доналд Тръмп, Жаир Болсонару, Владимир Путин (президентите на САЩ, Бразилия и Русия) и доста други. Те са емблематичен пример за политици, които "пет пари" не дават за "зеления курс", който трябва да поеме световната икономика. Тръмп говори популистки пред (възрастните си) избиратели в Питсбърг (и другаде) за "красивите американски въглища" и получава бурни овации, с което инатливо "натрива носовете" на "пикли" като Грета Тунберг, които вместо да ходят на (повърхностно холивудско) кино с пуканки в ръце като мнозинството от своите връстници, са взели да се месят в работите на възрастните... Жаир Болсонару пък се "зъби" предизвикателно на света, който му дири сметка за изсичането на "белите дробове" на планетата - тропическите гори в Амазонската джунгла... От своя страна Владимир Путин обяви, че имало проблем с климатичните промени, но не се знаело от какво били предизвикани те, с което имплицитно казва, че Русия ще продължи да решава проблема с жизнения стандарт на населението си (доколкото го решава) чрез експлоатиране на природните ресурси, случило се да попаднат под нейна юрисдикция.

Такива като Тръмп, Болсонару и Путин, продукт на епохата на "постистината" и "вездесъщите" генератори на мнения в социалните мрежи (и форумите в новинарските сайтове), в която никакви авторитети, включително научни, не получават подобаващото им се зачитане, бламират от висотата на постовете си повсеместния научен консенсус, че дейността на хората лежи в основата на тежкия проблем, пред който се изправя животът на Земята. За разлика от избирането им (от широките народни маси), което става на базата на едни или други популизми, на едни или други манипулации, на едни или други проблеми, създадени от техните политически опоненти, които те щели уж да решат, научният консенсус не е продукт на демократична процедура, а на строги количествени и качествени изследвания. В крайна сметка кой, ако не учените, които се занимават цял живот специализирано и експертно с това, може да е достоверен източник за даден проблем, в случая - проблемът с климата?

2019 година - втората най-топла в Арктика от 1900-а насам

2019 година - втората най-топла в Арктика от 1900-а насам

Това предизвиква страх във връзка с малкото лед и повишаването на морското равнище

А Грета Тунберг, която се превърна в най-омразното дете за възрастните по света, не е нищо друго, а популярен изразител на консенсуса на учените, че ако продължаваме по този начин, ще страдаме - не толкова настоящите обитатели на планетата, а бъдещите... нашите потомци...

Грета Тунберг, която беше обявена за личност на годината от сп. "Тайм", се опита да даде личен пример, отказвайки да използва въздушен транспорт, за да отиде оттатък Атлантика, като за целта използва катамаран. Отвъд саркастичните подмятания, които шведската девойка отнесе от възрастните, този жест имаше за цел да покаже на същите тези възрастни, че в крайна сметка системата за производство на висок материален жизнен стандарт е такава, каквато е, заради самите тях и техните желания, за удовлетворяването на които е създадена тази система.

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Те предлагат няколко спешни мерки

И че излизането от този омагьосан кръг на човешки желания и тяхното задоволяване зависи от всеки един човек на тази планета. Ако хипотетично всички представители на вида хомо сапиенс утре пожелаят да сложат "прът в колелата" на системата, още на минутата тя рухва... Но понеже това е абсолютна утопия, такива като Грета Тунберг са важни с примера си, за да може постепенно хомо сапиенс да възжелае други неща, неща, които не водят в края на краищата до рухване на природата и екосистемите. А ако не възжелае по своя воля, вероятно ще му се наложи да се промени насила. Ако има изобщо останало време да го направи...

ООН: Рискуваме да достигнем точката на необратимост в климатичните промени

ООН: Рискуваме да достигнем точката на необратимост в климатичните промени

Каскаден срив на природните системи...