Протекционистките действия са недалновидни и обречени на провал.

Това предупреди китайският президент Си Дзинпин преди срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК), на която се очаква централно място да заеме търговското напрежение между Китай и САЩ, информира АФП.

Търговската война между САЩ и Китай усетена и в ЕС

Търговската война между САЩ и Китай усетена и в ЕС

ЕС ще отвърне, ако САЩ наложат мита върху вноса на автомобили

"Опитите за издигане на бариери и орязване на тесни икономически връзки са срещу законите на икономиката и историческите насоки. Това е недалновиден подход и е обречен на провал", обяви Си Дзинпин пред бизнес лидери в кулоарите на форума.

"Трябва да се обявим против протекционизма и едностранните действия", подчерта той, намеквайки за политиката на американската администрация.

Според него светът трябва да поддържа базираната около Световната търговска организация многостранна търговска система, икономическата глобализация да стане по-отворена, приобщаваща, балансирана и в полза за всички.

"Историята показва, че при сблъсък - дали във формата на студена война, гореща война или търговска война - няма победители", убеден Си Дзинпин.

"Вярваме, че няма въпроси, които да не могат да бъдат разрешени от държавите с консултации", ако преговорите се водят в духа на "равноправието" и "взаимното разбирателство", отбеляза китайският лидер.

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предупреди Китай, че Вашингтон може да наложи още мита, ако Пекин не промени поведението си. Пенс участва на АПЕК в Папуа Нова Гвинея.

В петък американският лидер Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон вероятно няма да наложи повече мита върху китайски внос, ако Пекин направи отстъпки.