Френското протестно движение "Жълти жилетки" планира да проведе масови демонстрации в навечерието на изборите за Европейски парламент. Според информацията, която се появи в петък в социалните мрежи, протестните маршове, броят на участниците в които постоянно намалява през последните седмици, отново ще се проведе в събота в столицата и в най-големите регионални центрове на Франция.

"Възможно е лидерите на движението да се опитат да обърнат тенденцията и да превърнат този кръг на конфронтация в нов ултиматум на властите", заяви високопоставен полицейски служител пред в. "Фигаро". Той припомни, че през шестте месеца, които са изминали от началото на ралито, броят на участниците в съботните шествия в страната е намалял от 282 хиляди на 15,5 хиляди души.

Все пак освен в Париж и Лион, "Жълтите жилетки" също възнамеряват да проведат демонстрациите си в Амиен, родния град на френския президент Емануел Макрон, както и в Лил, Бордо, Монпелие, Тулуза и други мегаполиси на Франция. Нито увещанията на властите, нито "денят на мълчанието" в навечерието на неделните избори за Европейски парламент не принудиха по никакъв начин неформалните лидери на "Жълтите жилетки" да изоставят акциите си.

Властите са мобилизирали 2000 полицаи в Париж в събота.