Протестите в Кливланд не стихват. Полицията е задържала най-малко 17 души за техния опит да запалят знамето на САЩ. Това е станало  недалеч от конгреса на републиканците.

Двама полицаи са били ранени при сблъсъците. ФБР заяви, че разследва отправените на конгреса призиви за линч на Хилари Клинтън заради загиналия по време на нейния мандат американски дипломати в Либия.

В Кливланд се провежда конгреса на Републиканската партия. На форума Доналд Тръмп получи номинацията за президент.

Влиятелният сенатор Тед Круз отказа да подкрепи Доналд Тръмп в речта си по време конгреса на републиканците. Той си спечели мощен упрек и освирквания от страна на публиката. Все пак това принуди Тръмп да се появи на сцената, за да не даде възможност на Круз да продължи с нападките си.

Доналд Тръмп пък омаловажи решението на Тед Круз да не одобри милиардера за кандидат на републиканците за президент.

Уоу, Тед Круз беше освиркван на подиума, не спази обещанието си. Видях речта му два часа по-рано, но оставете го да говори. Голяма работа”, написа той в „Туитър”.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи – бивш президентски кандидат, а сега е в лагера на Тръмп, разкритикува речта на Круз в интервю за СиЕнЕн.

Мисля, че беше ужасно. И честно да кажа, мисля, че беше егоистично”, изтъкна той.

Майкъл Коен, адвокат на Тръмп, определи речта на Круз като „политическо самоубийство”.

Влиятелният сенатор републиканец от Флорида Марко Рубио, който бе сред основните съперници на милиардера Доналд Тръмп в предизборната надпревара, за първи път изрази подкрепата си за него.

По-късно губернаторът на Индиана Майк Пенс прие номинацията за кандидат за вицепрезидент на Републиканската партия.