Френски политици са смаяни след появилата се новина, че престижният Институт "Пастьор" изоставя разработването на ваксина срещу коронавируса след разочароващи резултати от клиничните изпитания, пише "Гардиън".

Изследователи от института съобщиха, че клиничните изпитания на ваксината показват, че е по-малко успешна в борбата с вируса от очакваното. Институтът се опита в партньорство с американската компания Merck да адаптира съществуващи ваксини, използвани срещу морбили. Преди дни от Merck обявиха, че спират изпитанията.

Това е още един удар за френското правителство, което е остро критикувано заради мудното ваксиниране срещу коронавируса, а също и заради информацията, че лабораториите, които имат разрешения да произвеждат ваксините, включително на Pfizer, изостават.

Sanofi и GSK отложиха ваксината си за края на 2021 г.

Sanofi и GSK отложиха ваксината си за края на 2021 г.

Те отбелязват, че забавянето е с цел подобряване на имунния отговор

Отделно френският фармацевтичен гигант Sanofi заяви, че ваксината ще бъде готова в края на тази година, отново заради разочароващи предварителни резултати. Във вторник от компанията отбелязаха, че ще произведе повече от 100 милиона дози от ваксината на конкурента Pfizer/BioNTech до края на годината. Sanofi ще започне производството на ваксината срещу коронавируса в завода си във Франкфурт от юли.

Провалите и забавянията около разработването на ваксина във Франция провокираха задълбочен дебат. В миналото Франция бе световен лидер в медицината и родното място на пионера Луи Пастьор, който създава ваксини срещу бяс и антракс.

От парламентарната група на дясноцентристката партия "Републиканците" коментират, че прекратяването на програмата на Институт "Пастьор" за създаване на ваксина и съобщението на Sanofi, че ще се забави с ваксината до края на годината са признак за упадък на науката и шамар в лицето.

Според някои леви френски политици този провал е в резултат на ограничените публични средства за изследвания за сметка на частни компании, които гледат само печалбата.

Центристът Франсоа Байру, съюзник на президента Еманюел Макрон, счита, че това се дължи на "изтичане на мозъци", причинило национално унижение.

"Това е признак за упадък на държавата и този упадък е недопустим", каза Байру, председател на партия MoDem.

Французинът Стефан Бансел ръководи американската биотехнологична компания Moderna, която разработи втората одобрена ваксина срещу коронавируса в САЩ и Европа.

Недопустимо е нашите най-добри изследователи, най-надарените ни учени да бъдат привличани от американската система, добави Байру.

Във Франция някои разглеждат провала с ваксините като атака по самочувствието на страната.

Според Байру Франция трябва да засили действията, включително да подкрепи проучванията.

Става въпрос за пари, но добре похарчени пари и необходими инвестиции, добави политикът.

Sanofi, петата най-голяма фармацевтична компания по продажба на предписвани лекарства, предизвика буря миналата година, когато обяви, че САЩ първи ще получат от ваксината преди останалите държави.

По-рано този месец от компанията обявиха, че съкращават 1700 работници, включително 1000 във Франция, като 400 са в изследванията.

Френските комунисти възприемат това като позор и унижение за Франция.

Отделно Франция и ЕС като цяло изостават от САЩ в инвестирането на средства за проучвания на ваксини през последните десетилетия, според експерти. Френски учени се оплакват, че е по-лесно и по-бързо да се наберат средства от частни инвеститори в САЩ. Проучване от 2019 г. показва, че в Европа учените получават пет пъти по-малко частно финансиране от американските си колеги, което води и до изтичане на мозъци.