Сомалийските пирати са освободили британския кораб "Сейнт Джеймс парк", на който има петима българи, предаде Вести.Ру.

Похитителите са получили искания откуп. Точната сума обаче не се посочва.

От тази сутрин компанията Зодиак, собственик на морския съд, е поела контрола над него.

Корабът отплава тази нощ от пристанището Гаракаад, където беше държан от похитителите от през цялото време.

Припомняме, корабът бе отвлечен миналата година на 28 декември. Танкерът в химикали пътуваше за Тайланд под британски флаг.

Последно: „Сейнт Джеймс Парк" се насочва в посока към Султаната Оман. Там се очаква да бъде извършена смяна на екипажа, след което петимата български моряци ще могат да се завърнат в България.
Случаят ще се смята за окончателно приключен едва, когато корабът напусне 600-милната опасна зона.

Освен от петимата българи, сред 26-членния екипаж има и трима филипинци, трима руснаци, един грузинец, двама румънци, двама украинци, шестима индийци, трима турци и един поляк.

По информация на управителя на варненския клон на фирмата - оператор „Зодиак" Продан Раданов всички моряци от кораба „Сейнт Джеймс Парк" са живи и здрави.

По-късно днес се очаква корабът да напусне рисковата зона от 600 мили, за да бъде в пълна безопасност.

От българското Министерство на външните работи (МВнР) подвърдиха информацията на европейската мисия Аталанта.

Можем да потвърдим, че за кораба „Сейнт Джеймс Парк" е платен откуп, каза говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева, цитирана от БНР. Тя обаче не посочи сумата на откупа. По-рано похитителите бяха поискали 3 милиона долара.

Премиерът Борисов от своя страна заяви, че страната ни не е плащала откуп.

Михаил Войтенко от специализираното издание "Морски бюлетин" по-рано прогнозира, че е близо до освобождаването. Ситуацията с „Ейшън глори", похитен дни по-късно обаче е доста притеснителна.

А там има още осем българи.

„Не мога да си го обясня, но по някаква причина пиратите си харесаха „Ейшън глори". Явно им допада като кораб и го използват за своите нужди. Затова освобождаването му е доста съмнително, казва още Войтенко.

Отвлечените български моряци от кораба „Панега" едва ли ще бъдат освободени експресно, заради факта, че техният съд е пътувал празен.

Ситуацията с „Панега" ще е по-сложна от обикновено и пиратите ще се опитат да намесят в преговорите българското правителство.

Вест от последния завзет български кораб за момента няма. Това ще стане, когато пиратите пристигнат в базата си и се уверят, че са в безопасност. Дори тогава позвъняването в България може да се забави с още 4-5 дни, смята Войтенко.

Според Михаил Войтенко, причината е направо смешна -„Просто нямат преводачи. Малкото хора, които там им превеждат, са много търсени. Има и такива ситуации."

Войтенко определи съда с термина монокораб, защото е на българска фирма, под български флаг и с чисто български екипаж.