Една вечер в края на декември, докато московчани се разхождаха по ярко осветените улици на своя град в очакване на празненствата в края на годината, група стари приятели се събраха на вечеря в апартамента на висш държавен служител, пише "Гардиън".

Някои от присъстващите гости, включително членове на културния и политически елит на Русия, вдигнаха тост за новата година, в който изразиха надежда за мир и връщане към нормалността.

С течение на нощта мъж, който нямаше нужда от представяне, се изправи за наздравица, държейки чашата си.

"Предполагам, че очаквате да кажа нещо", каза Дмитрий Песков, дългогодишен говорител на Владимир Путин, според един от двамата души, които поотделно разказаха за вечерта при условия на анонимност.

"Нещата ще станат много по-трудни. Това ще отнеме много, много дълго време", продължи Песков.

Неговият тост помрачи настроението на вечерта сред гостите, много от които насаме казаха, че са против войната в Украйна. "Беше неудобно да чуя речта му. Беше ясно, че той предупреждаваше, че войната ще остане с нас и трябва да се подготвим за дългосрочен план", коментира един от гостите.

Повече от година след нахлуването, което според руското планиране трябваше да отнеме седмици, правителството на Владимир Путин поставя обществото на бойна нога със Запада и се вкопава в многогодишен конфликт.

Говорейки дълго пред работници в авиационна фабрика в района на Бурятия наскоро, Путин отново представи войната като екзистенциална битка за оцеляването на Русия.

"За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца", каза президентът.

Това следваше модел на скорошни изказвания, коментира политическият анализатор Максим Трудолюбов, в които руският лидер все повече се измества към обсъждане на това, което наблюдатели нарекоха "вечна война" със Запада.

"Путин на практика спря да говори за конкретни цели на войната. Той също не предлага никаква визия за това как може да изглежда една бъдеща победа. Войната няма ясно начало и обозрим край", каза Трудолюбов.

По време на внимателно наблюдаваната реч на Путин за "състоянието на нацията" миналия месец руският лидер повтори някои от многото оплаквания, които изпитва към Запада, подчертавайки, че Москва се бори за национално оцеляване и в крайна сметка ще спечели.

Слабо завоалираното послание към хората, каза Трудолюбов, е, че войната в Украйна няма да свърши скоро и че руснаците трябва да се научат да живеят с нея.

Западни официални представители описаха, че са слушали войнствената реч на Путин през февруари с ужас, виждайки я като руски лидер, който удвоява своята война и оставя малко място за отстъпление.

Един западен дипломат в Москва описа посланието на Путин в речта като подготовка на руската общественост за "война, която никога не свършва".

Дипломатът каза още, че не е ясно дали Путин може да приеме поражение в конфликта, защото не изглежда, че Путин "разбира как да губи". Путин не изглежда да преосмисля конфликта въпреки тежките загуби и неуспехите през последната година. Дипломатът отбеляза, че руският президент е бивш агент на КГБ и каза, че те са обучени винаги да продължават да преследват целите си, вместо да преоценяват целите на първо място.

Други отбелязват, че руският лидер, който според западното разузнаване лично взема оперативни и тактически решения в Украйна, е спрял да обсъжда ситуацията на фронта в Украйна в публичните си коментари.

Според проучване на изказванията на президента от руския информационен бюлетин Верстка, Путин за последен път споменава боевете в Украйна на 15 януари, като казва, че динамиката на неговата армия е "положителна".

Тези пропуски отразяват неспокойното приемане на Кремъл, че не е в състояние да промени хода на войната на бойното поле, твърди Владимир Гелман, професор по руска политика в университета в Хелзинки.

"По-лесно е да не говориш за военните усилия, когато армията ти не напредва", добави Гелман. "Но намаляването не е опция за Путин; това би означавало да се признае за пораженец."

Първоначално ръководството на Русия очакваше, че конфликтът ще продължи само няколко седмици, преди да обявят победа, според плановете, уловени от западното разузнаване в началото на войната.

През зимата западни военни анализатори и украински официални лица многократно предупредиха, че Русия, след като набра 300 000 души миналата есен, ще организира нова голяма атака.

Но офанзивата на Москва в Източна Украйна, която започна през февруари, донесе на страната минимални печалби на умопомрачителна цена. Западни служители са изчислили, че има до 200 000 убити или ранени от руска страна.

"Русия просто няма офанзивни способности за голяма офанзива", каза американският военен експерт Роб Лий.

Според Лий по-малко от 10% от руската армия в Украйна е способна на настъпателни операции, като по-голямата част от нейните войски сега са наборници с ограничено обучение.

"Техните сили могат бавно да постигнат няколко тежки изтощителни победи, но нямат капацитета да пробият украинските отбранителни линии по начин, който би променил хода на войната."

За да подобри дългосрочните перспективи на армията, руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи увеличаване на въоръжените сили от 1,15 милиона на 1,5 милиона.

"Виждаме, че руската армия се готви за дълга война. Путин разчита, че ресурсите на страната му ще надминат тези на Украйна, тъй като Западът се умори да помага на Киев", каза Лий.

Въпреки неуспехите на бойното поле в Украйна, Кремъл успя да устои на всяка потенциална реакция срещу войната у дома, смазвайки останките от руското гражданско общество и променяйки лицето на страната в този процес.

"Много в страната вече са напълно приели, че тази война няма да изчезне и вярват, че трябва да се научат да живеят според реалността", казва Андрей Колесников, старши сътрудник във фондацията "Карнеги", който изучава обществените нагласи към войната от нейното начало.

Колесников коментира, че способността и желанието на населението да се адаптира към новата реалност се оказаха много по-силни, отколкото очакваха много наблюдатели.

Когато Путин нареди набор от 300 000 резервисти през септември, социолозите забелязаха рекордно нарастване на страха и безпокойството, като мъжете се притесняваха да отидат да се бият, а майките и съпругите се тревожеха за своите съпрузи, бащи и синове.

И все пак в рамките на няколко месеца страхът намаля, според Колесников.

"Пропагандната кампания беше успешна въпреки първоначалното колебание на хората", каза източник, близък до медийните управници на Кремъл, имайки предвид ранните антивоенни протести, довели до повече от 15 000 ареста в цялата страна през първите седмици след инвазията.

"Правителството успя да обедини хората около знамето. Начинът, по който беше оформен конфликтът, помогна на хората да го приемат", добави източникът.

Пълната власт на държавата е разгърната, за да разпространи и наложи посланието, че войната е необходима за самата идентичност и оцеляване на Русия.

Националната телевизия се обърна от излъчване на леки забавления към излъчване на агресивни политически токшоута.

Междувременно училищата са инструктирани да добавят основно военно обучение и "патриотични" уроци, които имат за цел да оправдаят войната в Украйна. Държавната реторика, включително призивите на Путин да се отърве от "изметта и предателите", доведе до вълна от осъждане от страна на обикновените руснаци на техните колеги и дори приятели.

"Страната е полудяла", каза Алексей, бивш учител по история в елитен интернат извън Москва, който наскоро напусна след несъгласие с ръководството относно новата "патриотична" учебна програма. "Трябваше да спра да говоря с колеги и приятели. Ние живеем в различни реалности", каза той.

Но докато стотици хиляди руснаци бяха заглушени или избягаха от страната, вокална група от поддръжници на войната прегърна новата посока на страната.

Те също отбелязаха нарастващите разходи от конфликта, но призовават за по-голямо обществено участие, докато все повече представят войната като глобална битка с Европа и САЩ.

На московско представяне в средата на март на "Международното движение на русофилите", група, подкрепяна от руското външно министерство и гъсто населена с маргинални европейски активисти и теоретици на конспирацията, посланието беше ужасно - "Ние виждаме не просто неонацизъм, ние виждаме директен нацизъм, който обхваща все повече и повече европейски страни", каза Сергей Лавров, руският външен министър, по време на реч.

Константин Малофеев, консервативен олигарх, който беше санкциониран от САЩ през 2014 г. за "заплашване на Украйна и предоставяне на финансова подкрепа на сепаратисткия регион на Донецк", каза: "Не сме виждали такава омраза, откакто руските войници сложиха край на войната с победата в Берлин . Ние спряхме тази война и сега ние, победителите, отново сме изправени пред факта, че тя се е надигнала от ада срещу нас".

И все пак имаше малко преки намеци за ситуацията на фронта в Украйна, а в кулоарите на конференцията някои говориха за трудния напредък на Русия и цената на войната.

"Все още не всички в тази страна разбират какво ще трябва да платим, за да спечелим тази война", каза Александър Дугин, радикален руски философ и виден поддръжник на войната. "Хората в нашата страна трябва да заплатят любовта си към Русия с живота си. Сериозно е и не бяхме готови за това."

Дъщерята на Дугин, Даря Дугина, беше убита миналата година при атентат с кола бомба, чиято цел много вероятно да е бил той. Путин е говорил няколко пъти за нападението срещу Дугина и нейното име е написано в брифинг, държан от Путин по време на скорошно заседание на Съвета за сигурност, показва видео, качено от Кремъл.

"Не мисля, че хората в тази страна разбират напълно какво се случва след една година", добави Дугин.

"Разбира се, че има пълна подкрепа от президента, но тя не е дошла напълно в сърцата и душите на всички наши хора ... някои хора се събудиха, други не. Въпреки година на войната, тя върви много бавно."

"Вертикалата на страха" на Путин

"Вертикалата на страха" на Путин

След като формира вертикалата на властта, Владимир Путин се заема с изграждането на хоризонталата на властта - това беше шега