Докато светът наблюдава какво ще излезе от тазседмичната среща на върха на двама диктатори, важно е да се отдръпнем и да проучим какво движи тази връзка и какво трябва да се направи, за да се изправим пред предизвикателството, което представлява, пише за "Нешънъл пост" Балкан Девлин, старши сътрудник в Института Макдоналд-Лорие, национален мозъчен тръст за публична политика в Канада, Отава.

Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин само 72 часа след като Международният наказателен съд (МНС) обяви Путин за издирван за военни престъпления заради зверствата на Русия в Украйна.

По целия свят демокрациите оценяват новата авторитарна заплаха, която Русия и Китай искат да ускорят. Тази деспотична ос се задвижва от неоавторитарна идеология, която е обсебена от сигурността на режима и е убедена, че Западът е в необратим упадък.

Тяхната враждебност към правата на човека и демокрацията е съпоставена само с тяхната решимост да направят света безопасен за авторитаризма, цел, която те преследват безмилостно, използвайки тактики от подривна дейност, през кибератаки, до открита агресия. Режимите на Путин и Си истински заплашват базирания на правила международен ред и всички, които го защитават, решени вместо това да култивират свят на автокрация, основан на интерпретация на суверенитета на "Животинската ферма", в която не всички държави са истински суверенни.

Както демонстрира престъпната инвазия на Русия в Украйна, Канада и нейните съюзници и партньори трябва да признаят и да се изправят пред това предизвикателство. Въпреки съществуващи и потенциални различия между двете страни, те не са достатъчно силни в краткосрочен до средносрочен план, за да отменят основните двигатели на тази ос.

Пренебрегването на това авторитарно партньорство с надеждата, че то просто ще изчезне, е късогледо мислене. По същия начин опитът да се вбие клин между Русия и Китай също е безполезен, тъй като не успява да разбере дълбоките структурни фактори, които ги обединяват.

Необходима е многопластова и многостранна стратегия. Въз основа на ръководените от САЩ мерки за смекчаване на ефектите от китайско-руското привеждане в съответствие, подходът трябва да бъде допълнен и от стратегия за двойно ограничаване на Русия и Китай от Запада и други демократични партньори.

Такъв ограничителен механизъм трябва да включва САЩ, ЕС, Канада и други съмишленици в съответните региони като Япония, Южна Корея, Индия, Тайван и Украйна.

Само в нашата собствена страна влиянието на авторитарните режими върху нашето общество стана доста очевидно. Тези режими работят енергично, за да нарушат социалното сближаване и институциите на Канада чрез такива средства като отвличане на канадски граждани, оказване на влияние върху институционални операции, разпространяване на дезинформация, намеса в избори и сплашване на активисти за правата на човека и политически дисиденти.

С лица като Си и Путин начело, агресиите само ще се влошат, ако се позволи на авторитарните територии да пуснат корени, всеки път допълнително насърчавайки потисниците.

Не е глупаво да си представим как канадците ще бъдат изправени пред значителни ограничения върху свободата си на изразяване, събиране и сдружаване, ако не успеят да се съобразят с желанията на тези режими. Канада разчита на стабилен, свободен и отворен международен ред, основан на правила, за да поддържа своята сигурност и просперитет.

През последните осем десетилетия канадците инвестираха значителни ресурси и пожертваха много, за да защитят и поддържат този ред. Въпреки това, ако оста Путин и Си определя правилата на играта, сигурността, просперитетът и вътрешната стабилност на Канада ще бъдат застрашени.

Канада трябва да инвестира повече в отбраната и сигурността, за да защити себе си и нашите интереси, като признава, че светът става все по-опасен. Постигането на целта на НАТО за разходи за отбрана от два процента от БВП е от решаващо значение - извън преговорите - но не е достатъчно.

Трябва също така устойчиво да подкрепяме отбраната и технологичните иновации с двойна употреба тук, в Канада. Инвестирането в способности за разузнаване и контраразузнаване е просто жизненоважно за защитата на канадците от подривна дейност и когнитивна война.

Освен това Канада може също да бъде ценен ресурс за своите съюзници и демократичния свят, предвид статута ни на суперсила, богата на природни ресурси. Можем да помогнем на други страни да намалят или премахнат зависимостта си от авторитарни режими за енергия, да се откажат от мръсните въглища и да се ангажират с надеждни доставки на критични минерали.

Можем също така да помогнем в борбата с глада, като увеличим износа на селскостопански продукти за засегнатите от войната на Русия в Украйна.

Динамиката от тази седмица в Москва показва, че демокрациите трябва да се противопоставят на авторитарната ос. Деспотичните режими на Путин и Си действат съвместно, за да подкопаят демократичните общества и да подкопаят международните норми.

Поколения демократични граждани по света са израснали да вярват, че основаният на правила международен ред, либералната демокрация и индивидуалните права и свободи са постоянни и естествени като гравитацията. Истината е, че поддържането на тези основни ценности зависи изцяло от нашата способност и желание да се изправим пред предизвикателството, което сега виждаме по-ясно от всякога.

"Фокс нюз" критикува Байдън, че е твърде мек с двамата диктатори Путин и Си

"Фокс нюз" критикува Байдън, че е твърде мек с двамата диктатори Путин и Си

Си и неговата "втора цигулка" Путин заплашват световната сигурност