Руският президент Владимир Путин премина с мерцедес по Кримския мост, свързващ континенталната част на Русия с анексирания Кримски полуостров, съобщава в. "Телеграф".

Постъпката му идва седмици, след като жизненоважната транспортна връзка беше частично взривена.

Това е и най-близкото приближаване на 70-годишния руски лидер до фронтовата линия в Украйна. Керченският мост беше отворен отново за движение след взрива през октомври, за който Москва обвини Украйна.

Докато шофираше, Путин обсъди ремонта на моста с вицепремиера Марат Хуснулин, който отговаря за проекта, като разговорът между двамата беше излъчен от руската телевизия.

Керченският мост беше основният канал за превоз на доставки до Крим, който е ключова база за руските военни операции в Украйна.

Рано сутринта на 8 октомври камион с експлозиви се взриви при преминаване през Кримския мост, като при експлозията загинаха трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петролни продукти.

Впоследствие руският президен Владимир Путин подписа указ, с който прехвърли охраната на моста на Федералната служба за сигурност и обвини Украйна в тероризъм.

От своя странаукраинската страна твърди, че Москва е организирала атаката като претекст за извършване на удари по украински градове.

Русия възстановява Кримския мост до юли 2023 г.

Русия възстановява Кримския мост до юли 2023 г.

Москва избра изпълнителя на ремонтните дейности