Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната си е поставила за цел да постигне стаден имунитет срещу коронавируса до есента. Той похвали създадените в държавата три ваксини срещу коронавируса, информира АФП.

"Ваксинацията сега е от първостепенна важност...за да се постигне стаден имунитет до есента", каза Путин по време на ежегодното си послание към нацията във Федералното събрание.

"Нашите учени направиха истински пробив. Сега Русия има три надеждни ваксини срещу коронавируса", добави той.

Миналата седмица 68-годишният лидер получи втората доза от ваксина, но пак не разкри коя. Русия има три ваксини - "Спутник V", "ЕпиВакКорона" и "КовиВак".

Той повтори призива си руснаците да се ваксинират.

"Призовавам всички граждани на Русия - ваксинирайте се. Това е единственият начин да се отървем от този смъртоносен вирус", каза Путин.

Повече от 8 милиона от 144 милиона руснаци са ваксинирани. Страната е една от най-тежко ударените в света. Регистрирани са повече от 4,7 милиона случая и 106 000 починали.

Но Путин повтори, че Русия се е справила по-добре от много други държави.

"Здравната система на много водещи държави не успя толкова ефективно да спре епидемията, колкото нашата", похвали се той.

Путин съобщи, че основната задача на правителството е да повиши доходите на руснаците.

"Основното нещо е да се гарантира увеличение на реалните доходи на гражданите", заяви той и обяви мерки за вкарване на повече пари в джобовете на руснаците преди парламентарните избори по-късно тази година.