В първите си коментари след разрушаването на стратегически язовир, контролиран от Русия в Южна Украйна, руският президент Владимир Путин обвини Украйна за големите щети и нарече действията на отговорните "варварски", пише "Политико".

Путин каза на турския президент Реджеп Ердоган в телефонен разговор в сряда, че взривът, разрушил язовира, е "варварско действие", което "доведе до мащабна екологична и хуманитарна катастрофа", според изявление на Кремъл.

Само че има един проблем: Западът казва, че отговорният е Путин.

Както Русия, така и Украйна се обвиняват взаимно за предполагаемата експлозия, която разруши язовира и наложи евакуацията на хиляди хора, спасителни усилия, до голяма степен подпомогнати от Украйна.

Повредата на язовир Нова Каховка в Украйна, която предизвика масивни наводнения в района на Херсон, може да бъде потенциално военно престъпление, казаха лидери на ЕС и Украйна във вторник.

Путин, според показанията на Кремъл, не е бил обезпокоен в разговора си с турския лидер, заявявайки, че "властите в Киев, по предложение на своите западни куратори, все още правят опасен залог за ескалация на военните действия, извършват военни престъпления, открито използват терористични методи и организират диверсии на руска територия."

По-рано в сряда украинският президент Володимир Зеленски също разговаря с Ердоган, като по-късно каза, че осъжда "руския терористичен акт" на язовира.

Зеленски: Руснаци стрелят по спасители в наводнени райони
Обновена

Зеленски: Руснаци стрелят по спасители в наводнени райони

Русия взриви язовира, за да попречи на контранастъплението