Руският премиер Владимир Путин обяви, че позицията на Запада относно Сирия е „цинична" и предупреди срещу евентуална военна атака срещу Иран.

Бившият президент на Русия енергично защити решението на Москва да се присъедини към Китай при използването на правото на вето срещу резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

Той обвини Запада в „липса на търпение по време на работата за коригиране и балансиране" на резолюция, която може да помогне за спиране на огъня и изтегляне на сирийските правителствени войски от градовете.

Всичко, което може да се изисква е, въоръжената опозиция да направи същото като правителството, а именно да оттеглят войниците и отрядите си от градовете", изрази мнението си Путин в статия за всекидневника „Московская новости".

Отказът да се направи това е толкова цинично", подчертава той.

Той съобщава, че в подкрепата на Запада за избухване на Арабската пролет може да се коренят търговски интереси.

По думите му Русия е загубила позициите си на някои пазари, които е градила с десетилетия само заради някои държави, които повлияха на Арабската пролет, както и в Ирак.

"На човек може да му мине през главата, че тези трагични събития до известна степен са насърчавани не от загриженост за правата на човека, а от пазарните интереси на някого", смята той.

Путин остро предупреди срещу удари по Иран - друга страна, която поддържа тесни военни и търговски връзки с Русия - заради спорната им ядрена програма.

"Русия несъмнено е притеснена от заплахите за военен удар срещу тази страна", каза Путин.

"Ако това се случи последствията ще бъдат наистина катастрофални" допълва още той.