Ирак В случай, че режимът на Саддам падне, Ирак ще бъде разделен на три части. Такъв план, според турският в-к Hyurriet, цитиран от ntvru, бил разработен от Центърът за международни стратегически изследвания в САЩ.

Този план, разработен по инициатива на вицепрезидента Дик Чейни и първия зам. министър на отбраната Пол Волфовиц, предвижда централната част на Ирак да бъде обединена с Йордания. Новата държава – Обединени Хашимитски кралства, със столица Аман, ще се управлява от йорданският крал Абдулла ІІ.

Северните и северозападни райони на Ирак, населени предимно от кюрди, стават самостоятелна държава. Южните иракски земи, в които живеят основно мюсюлмани шиити, ще бъдат обединени с Кувейт.

Вестникът съобщава още, че подготовката на този план е в краен стадий. Голяма е вероятността той да бъде осъществен след евентуалната военна операция на САЩ в Ирак.

Очаква се още в четвъртък Конгресът да даде на президента Буш пълномощия за всякакви действия срещу режима на Саддам Хюсеин.

В резултат на поисканите от Джордж Буш такива пълномощия, лидерите в сената насрочиха за тази вечер – 8 октомври, дебати по подобна проекторезолюция. Те ще завършат в четвъртък – 10 октомври, когато решението ще бъде внесено за гласуване.