Афганистан През тази година в Афганистан се очаква рекордна реколта от опиумен мак. Това заяви във Виена изпълнителният директор на Бюрото на ООН за борба с наркотиците и престъпленията, Антонио Мария Коста преди началото на визитата си в Афганистан.

Организацията е обезпокоена, че афганистанските наркотици отново ще нахлуят на наркопазарите на Европа, САЩ и други страни заяви Коста, цитиран от РИА “Новости”.

По време на своето посещение в Афганистан комисарят ще провери изпълнението на Националната стратегия по контрол на наркотиците, приета от правителството в Кабул.

Директорът от ООН ще посети и редица афганистански провинции, чиято икономика зависи напълно от производството и нелегалното разпространение на наркотични вещества, ще се срещне с представители на местните власти, полицейски началници и военни коменданти, както и с фермери, произвеждащи опиумен мак.

Според данни на ООН миналата година в Афганистан е произведен 3 600 тона опиум, като тази година се очакват с 6% повече.

Производството на опиум и други наркотици е донесло печалба от 1 милиард долара за фермерите и 1.3 милиарда за разпространителите - това е 52% от брутния вътрешен продукт на страната, подчерта антонио Мария Коста.