Републиканците в Сената на САЩ призоваха президента Байдън да ограничи пътуванията между САЩ и Китай в отговор на нарастването на респираторните инфекции сред децата в Китай, съобщава The Hill.

От средата на октомври Китай отчете увеличение на респираторните заболявания, което официални лица приписват на премахването на ограниченията за COVID-19. Китайските власти казаха, че тези инфекции се подхранват от известни патогени, включително грип, RSV, COVID-19 и обща бактериална инфекция, причинена от микоплазма пневмония.

В писмото си до Байдън обаче републиканците в Сената многократно се позовават на "мистериозна" и "неизвестна" болест, засягаща децата в Китай.

"Както знаете, Китайската комунистическа партия (ККП) има дълга история на лъжи за кризи в общественото здраве. По време на пандемията от COVID-19 замъгляването на истината от страна на ККП и липсата на прозрачност ограбиха Съединените щати от жизненоважни знания за болестта и нейния произход", се казва в писмото.

Световната здравна организация (СЗО) следи ситуацията в Китай и поиска информация за клъстерите на болестта сред децата.

"Не трябва да чакаме СЗО да предприеме действия предвид нейния опит в робско уважение към ККП. Трябва да предприемем необходимите стъпки, за да защитим здравето на американците и нашата икономика. Това означава, че трябва незабавно да ограничим пътуването между Съединените щати и КНР, докато не разберем повече за опасностите, породени от това ново заболяване", се казва в писмото на Републиканската партия.

Писмото е подписано от републиканския сенатор Марко Рубио (Флорида), Джей Ди Ванс (Охайо), Рик Скот (Флорида), Томи Тубервил (Алабама) и Майк Браун (Индиана).

Здравните служители досега казват, че няма причина за тревога.

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Манди Коен каза пред законодателите тази седмица, че изявленията от Китай относно причината за заболяванията са потвърдени както от офис на CDC, така и от партньори от Европейския съюз.

"Вярваме, че няма нов патоген", каза тя. "Те са свързани със съществуващи патогени - COVID, грип, RSV" и микоплазма, бактерия, която може да зарази белите дробове.

Мария Ван Керхов, изпълняващ длъжността директор на отдела за подготовка и превенция на епидемии и пандемии на СЗО, наскоро отбеляза в интервю за Stat, че вълната от болести, наблюдавана в Китай, не е толкова висока, колкото наблюдаваната през 2018 до 2019 г. преди COVID- 19 пандемията.

"Попитахме дали е открито нещо ново, нови варианти, нови подтипове? И отговорът беше не. Попитахме дали са виждали необичайни прояви на болестта за тези патогени. И те казаха не. И тогава те ни дадоха преглед на тежестта в здравните заведения и техните болници не са претоварени", каза Ван Керхов.

СЗО иска от Китай подробности относно огнища на респираторни заболявания

СЗО иска от Китай подробности относно огнища на респираторни заболявания

Китайският офис на организацията нарече проверката "рутинна"

Според проследяването на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, има скок в броя на щатите, в които се наблюдават повишени нива на респираторни заболявания.

Карта за наблюдение, актуализирана в петък, включва данни през празничния уикенд на Деня на благодарността. "Сезонната грипна активност продължава да се увеличава в повечето части на страната, най-вече в южния централен, югоизточния, планинския и западния бряг", пише CDC в своя доклад.

Луизиана и Южна Каролина имат толкова много грипна активност, че се приземиха в най-тежката категория "много висока".

Алабама, Калифорния, Колорадо, Флорида, Джорджия, Мисисипи, Ню Мексико, Пуерто Рико, Тенеси и Тексас не изостават. Всички те са класифицирани като имащи "висока" активност на респираторни заболявания, както и Ню Йорк, който отчита данни отделно от останалата част на щата Ню Йорк.

Вирджиния и Вашингтон, окръг Колумбия, не са докладвали достатъчно данни на CDC по време на празничната седмица. И двата имаха "умерени" нива на заболяване предната седмица.

Също така е важно да се отбележи, че картата на CDC не обхваща цялата грипна активност, случваща се в дадена общност. Данните се основават на броя на хората, които се явяват в здравно заведение със симптоми на грип - температура, плюс кашлица или болки в гърлото. Не се основава на лабораторно потвърдени случаи на грип.

Това означава, че може да включва случаи, които се оказват други респираторни заболявания, като COVID или RSV, но също така може да липсват случаи, при които хората си стоят вкъщи и се борят сами с болестта.

Експертите от CDC прогнозират, че тазгодишният сезон на респираторните вируси ще изглежда много като миналата година. Те очакват по-специално грипният сезон да бъде в рамките на "типичния диапазон на тежест".

"Въпреки това дори типичните сезони варират значително в броя на заболяванията, хоспитализациите и смъртните случаи", гласи прогнозата за 2023-24 г.

Противогрипните ваксини вече се предлагат в аптеките и лекарските кабинети и могат да бъдат получени едновременно с бустер срещу COVID-19.

СЗО: Ръстът на заболяванията в Китай е по-нисък от преди пандемията

СЗО: Ръстът на заболяванията в Китай е по-нисък от преди пандемията

Според представител на Световната здравна организация не са открити нови или необичайни патогени в скорошни случаи