Експулсирането на 23-ма британски дипломати от Русия "не променя фактите около проблема" с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри на 4 март.

Тази позиция изрази британският премиер Тереза Мей след решението на Москва да наложи ответни мерки. По-рано тази седмица Мей обяви, че Лондон гони 23-ма руски дипломати, информира АФП.

Москва изгони 23 британски дипломати в ответен удар

Москва изгони 23 британски дипломати в ответен удар

Русия отново привика на среща британския посланик

Русия "скандално наруши международното право", каза тя на пролетен форум на Консервативната партия и добави, че "ще обмислим следващите си стъпки през следващите дни".

"Отговорът на Русия не променя фактите около проблема - опит за убийството на двама души на британска земя, за което няма алтернативно заключение освен това, че руската държава е виновна", атакува Мей Москва.

Тя предупреди, че Великобритания "никога няма да толерира заплаха за живота на британски граждани или други на британска земя от руското правителство".

Но Тереза Мей увери, че Обединеното кралство "няма разногласия с руския народ".

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати
Обновена

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати

Русия е отговорна за опит за убийство

Москва обяви по-рано днес, че прекратява контактите на високо ниво и ще прекрати дейността на Британския съвет в Русия.

"Ние сме дълбоко разочаровани от това развитие", се казва в съобщение на съвета.

"Според нас, когато политическите и дипломатически отношения са в затруднение, културните отношения и възможностите за образование са важни за поддържане на диалога между народите и институциите", се допълва в съобщението.