Депутатите в Румъния одобриха законопроект, който анулира доказателства, получени чрез подслушване, които са използвани от прокуратурата при съдебни случаи в миналото. Освен това законът може да отмени стотици присъди, включително и срещу ръководителя на управляващата Социалдемократическа партия, информира "Ройтерс".

Гласуването в долната камара беше инициирано от социалдемократите и техните коалиционни партньори.

Румъния оспорва доклада на ЕС за корупцията

Румъния оспорва доклада на ЕС за корупцията

Дава на Съда на ЕС доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка

Осведомителната агенция отбелязва, че този закон ще засили напрежението между ЕС и Букурещ, след като Брюксел алармира, че Румъния отслабва независимостта на съдебната система и демокрацията.

Ако проектозаконът влезе в сила, със задна дата ще отмени доказателства, които са събрани от разузнавателните служби по искане на прокуратурата въз основа на съдебни заповеди.

Може да анулира стотици присъди за корупция, трафик на хора и други, включително и присъда срещу лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, бивш вицепремиер.

ЕП обезпокоен от развитието в Румъния

ЕП обезпокоен от развитието в Румъния

Парламентът прокара резолюция

Драгня, който подкрепи законопроекта заедно с Калин Попеску Таричану, лидер на малкия партньор ALDE, условно беше осъден на две години затвор през 2016 г. за изборна измама. В момента той е съден и за злоупотреба с власт. Тече трето разследване срещу него.

Отделно прокуратурата иска да разследва Таричану за корупция.

Някои предишни опити на управляващата коалиция в Румъния да декриминализира обвинения в корупция, да намали присъди и да постави магистрати под политически контрол се провалиха.

Отделно опозицията обяви, че ще оспорва законопроекта пред Конституционния съд.

"Сериозни престъпни дела...от 2005 г. могат да бъда преразгледани на базата на този законопроект, не само за корупция, но и за убийство, трафик на хора, наркотрафик и други", предупредиха от опозицията, която очаква Конституционният съд да отхвърли законопроекта.

Драгня и Таричану, които съответно са председатели на долната камара и на Сената, обвиняват разузнаването, че е злоупотребило с правомощията си чрез фалшифициране на доказателства и незаконно подслушване на милиони румънци. Прокуратурата отхвърля обвиненията.