Водената от САЩ международна коалиция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") взаимодейства с останалите терористи в Сирия.

Това алармира руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия, цитиран от местни медии.

Според местни жители коалицията използва сирийския бежански лагер "Ал Хасака" като база за обучаване на екстремисти, пристигнали от различни райони на арабската страна от повече от половин година, предупреди центърът.

Съобщава се, че под надзора на американски инструктори от спецчастите се подготвят нови въоръжени сили, наречени "Нова сирийска армия". Бежанци от лагера разкриват, че инструкторите са обявили, че след обучението групите ще бъдат изпратени в Южна Сирия, за да се бият с правителствените сили.

Повечето от екстремистите са от ДАЕШ и Фронта Ал Нусра. В момента около 750 екстремисти от Ракка, Дейр ез Зор, Абу Камал и източните територии от река Ефрат са концентрирани в района на лагера, отбелязва руското военно министерство, позовавайки се на бежанците.

Ядрото на групата в лагера е от 400 джихадисти от ДАЕШ, които са избягали от Ракка през октомври 2017 г. с помощта на САЩ.

Преди месец БиБиСи разкри разследване, което показва, че водената от САЩ коалиция е допуснала евакуация на джихадисти от Ракка.

Водената от САЩ коалиция допуснала евакуация на джихадисти от Ракка

Водената от САЩ коалиция допуснала евакуация на джихадисти от Ракка

БиБиСи разкрива подробности относно тайно споразумение