Русия достави първата партида зенитно-ракетен комплекс "Панцир С1" на сръбското военно летище "Батайница". Това потвърди министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, цитиран от руски медии.

Според министъра оръжията са "единствени по рода си в региона" и ще помогнат на Сърбия да поддържа военния си неутралитет.

Руснаците прелетяха със ЗРК "Панцир" над България за Сърбия

Руснаците прелетяха със ЗРК "Панцир" над България за Сърбия

Руски самолет Ан-124, транспортиращ зенитно-ракетния комплекс "Панцир С1", е излетял от московското летище "Внуково" за Сърбия

По-рано стана ясно, че руски самолет Ан-124, транспортиращ зенитно-ракетния комплекс "Панцир С1", е излетял от московското летище "Внуково" за Сърбия и е прелетял през въздушното пространство на България.

На борда на Ан-124 се намират първите две от общо шест системи "Панцир С1", които Белград договори миналата година.

Военният министър Красим Каракачанов разреши на руския самолет с бойна техника да прелети над България.

Преди дни от Атлантическия съвет в София изразиха безпокойство дали Русия ще достави на Сърбия зенитно-ракетни комплекси през въздушното пространство на България.

Сърбия закупи от Русия една батарея от ПВО комплексите "Панцир-С1"

Сърбия закупи от Русия една батарея от ПВО комплексите "Панцир-С1"

В една батарея влизат шест "Панцир-С1"

Миналата година Русия и Сърбия сключиха договор за доставка на "Панцир-С1".

Сърбия е най-големият вносител на руско въоръжение и военна техника в Европа. По-рано западните ни съседи закупиха от Москва седем хеликоптера Ми-17 и Ми-35, а също така получиха като подарък шест изтребителя МиГ-29 и десет бронетранспортьора БРДМ-2МС.

Системата "Панцир 1" е с обсег между 20 и 30 км. Тя може да защитава граждански и военни цели денем и нощем при всякакви метеорологични условия и съчетава ракети и 30-милиметрово оръдие за отбрана в близка зона.

В края на ноември 2019 г. комплексът за пръв път дойде в Сърбия, като тогава руски разчети с него и С-400 участваха в учение, наблюдавано от президента на Сърбия Александър Вучич.

Месец по-рано Вучич се похвали, че Белград ще приеме на въоръжение "Панцир". Сръбските ВВС получиха и модернизирани изтребители МиГ-29 от Русия.

Няколко държави се сдобиха с "Панцир", включително Сърбия, Виетнам, Сирия, Йордания, Иран, Ирак и ОАЕ.