Москва разполага с доказателства, че Западът има роля за пробойните по подводните тръбопроводи на "Северен поток", които заплашват да ги извадят от експлоатация. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Той отправи обвинения към Запада за това, че прави "всичко, което е по силите му", за да прикрие извършителите на "терористичната атака" срещу газопровода.

По-рано днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че все още е твърде рано да се спекулира кой може да стои зад аварията на газопровода "Северен поток".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече нарече саботаж повредата на газопроводите "Северен поток" и предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор.

Пентагонът засега не спекулира кой стои зад аварията на "Северен поток"

Пентагонът засега не спекулира кой стои зад аварията на "Северен поток"

Ще изчака да бъде извършено пълно разследване

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

От своя страна, преди дни Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Вчера руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

За МАЕ е "много очевидно" кой стои зад саботажа на "Северен поток"

За МАЕ е "много очевидно" кой стои зад саботажа на "Северен поток"

Това заяви ръководителят на агенцията Фатих Бирол