Москва ще предприеме адекватни предпазни мерки, ако НАТО разположи ядрени сили и инфраструктура по-близо до границата на Русия. За това предупреди руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от "Ройтерс".

Москва няма враждебни намерения към Финландия и Швеция и не вижда "реални" причини тези две страни да се присъединят към НАТО, подчерта той.

Грушко повтори по-ранното изявление на Кремъл, че отговорът на Русия на възможното разширяване на Алианса ще зависи от това колко близо военният блок приближава военните си средства към Русия и каква инфраструктура разполага.

Планът на Финландия да кандидатства за членство в НАТО, обявен в четвъртък, както и очакването, че Швеция ще последва примера на скандинавската си съседка, ще доведат до разширяване на западния военен алианс, което руският президент Владимир Путин имаше за цел да предотврати.

Турция против членство на Швеция и Финландия в НАТО

Турция против членство на Швеция и Финландия в НАТО

По думи на Ердоган двете страни са "дом на много терористични организации"

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Вчера обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса.

Несъгласието на Анкара е потенциална пречка, тъй като членството изисква единодушна подкрепа от всички 30 държави членки.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва

По-рано днес ISW прогнозира, че руският президент Владимир Путин вероятно възнамерява да присъедини окупираните южна и източна Украйна директно към Руската федерация през следващите месеци. След това той вероятно ще заяви, че руската доктрина, разрешаваща използването на ядрени оръжия за защита на руската територия, се прилага и за тези новоприсъединени територии. Подобни действия биха заплашили Украйна и нейните партньори с ядрено нападение, ако украинските контрадействия за освобождаване на окупираните от Русия територии продължат.

Възможно е Путин да вярва, че заплахата или използването на ядрени оръжия ще възстанови руското армейско възпиране, след като катастрофата, която преживява в Украйна и разрушените конвенционални способности на Русия.