Руската република Северна Осетия нареди в сряда ограничения за автомобили, пристигащи от други части на страната, пише "Дойче веле".

Ограниченията идват, тъй като десетки хиляди руски мъже на възраст за мобилизация се опитват да избягат от страната, за да избегнат изпращането да се бият в Украйна след обявяването на частичната мобилизация на президента Владимир Путин.

Сергей Меняйло, ръководителят на Северна Осетия, нареди на властите да "ограничат влизането на автомобили" в малката планинска република и каза, че регионът е поставен в "висока степен на готовност".

Меняйло каза, че е въвел забраната, след като 20 000 души са пресекли границата с Грузия само за два дни.

Връчват повиквателни на руснаци на границата с Грузия

Връчват повиквателни на руснаци на границата с Грузия

На граничния пункт има опашка от 5500 превозни средства

"Физически няма да можем да осигурим ред и сигурност, ако този поток продължи да расте", каза той в Telegram.

Автомобилите, регистрирани в Северна Осетия, са освободени от забраната, каза той.

Откакто Путин обяви частична мобилизация на 21 септември, десетки хиляди мъже в наборна възраст се опитаха да напуснат Русия.

Заповедта му предизвика паника в цяла Русия, като полетите извън страната се разпродаваха на главозамайващи цени и избухнаха протести в няколко града.

Грузия е популярна дестинация за мъже, които искат да избягат, тъй като страната позволява на руснаците да останат без виза за една година.

Между Русия и Грузия няма директни полети, което означава, че повече хора се опитват да преминат сухопътната граница. ГКПП Верхни Ларс в Северна Осетия е единственият действащ пропускателен пункт.

Повече от 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията

Повече от 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията

Доброволци раздават топла храна в Казахстан