Руският президент Владимир Путин се подписа под указ за прекратяване на споразумение със САЩ за утилизация на плутоний за военни цели, съобщава Ройтерс.

Това е още един показател за влошаващите се отношения между Вашингтон и Москва, отбелязва агенцията.

Москва обвързва ядрения договор със санкциите на САЩ, НАТО и „Акта Магнитски”

Москва обвързва ядрения договор със санкциите на САЩ, НАТО и „Акта Магнитски”

Това става ясно от проектозакон

Сделката, която е подписана през 2000 година и влиза в сила през 2010 година, е прекратена заради „появилата се заплаха за стратегическата стабилност и като резултат от неприятелските действия на САЩ към Руската Федерация”, се отбелязва в указа.

Допълва се, че САЩ са неспособни да покажат, че изпълняват задълженията си към договора.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че прекратяването на споразумението със САЩ за утилизация на плутоний за военни цели свидетелства, че Русия повече не вижда възможности за едностранно изпълнение на тези договорености, цитиран от ТАСС.

Според него американската страна изпълнява клаузите в документа по такъв начин, че си оставя врата и потенциал за бързо връщане на плутноий по отношение на обема.

Москва остро нападна Вашингтон

Москва остро нападна Вашингтон

Москва няма да позволи на Вашингтон да разговаря с Русия

Той е убеден, че реализираните от САЩ задължения не съответстват на положенията в документа.

Достатъчно дълго време Русия едностранно изпълняваше договора, но, както се отбелязва в указа на президента, като се вземе под внимание и цялото напрежение, руската страна не счита за възможно продължаването на подобна ситуация, обясни той.

Споразумението, подписано от руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Хилари Клинтън, призовава за унищожаване на 34 метрични тона плутоний чрез изгарянето им в ядрени реактори.

Клинтън заяви тогава, че това е достатъчно материал за 17 хиляди ядрени оръжия. Двете страни разглеждаха споразумението като знак за разширяване на сътрудничеството в съвместната цел да се предотврати разпространението на ядрени оръжия.