Ядреният щит на Русия винаги ще може да защити интересите на страната, ние продължаваме да развиваме новите системи в тази сфера.

Това подчерта руският президент и върховен главнокомандващ армията Дмитрий Медведев в интервю за три руски телевизии.

Той е категоречен, че руският Ядрен щит може да реши всички задачи, които му се поставят.

Отчитайки важността на бъдещите споразумения със САЩ по договора за ограничаване на стратегическите оръжия, Медведев изтъква, че независимо от този договор, Русия ще продължи да се занимава с развитието на своите стратегически сили.

Защото без това е невъзможна защитата на страната ни, заявява руският президент, подчертавайки, че това е очевидно и за Русия и за САЩ, това е закон на живота в момента, заявява още Дмитрий Медведев.

Междувременно, Русия успешно изстреля балистичната ракета "Воевода" (SS-18 Satan), предаде РИА Новости.

По данни на Министерство на отбраната тя може да носи 10 бойни глави.

Пускът на ракетата е осъществен в 08:30 часа българско време в региона Оренбург в южен Урал.

Балистичната ракета е изстреляна в рамките на проверка на техническите характеристики с цел удължаване на срока на експлоатацията й до 25 години.

„Воевода" е достигнала цели в Камчатка, Далечния руски изток.

В интервюто Дмитрий Медведев назова и трите основни проблема на руската армия - остарялата военна техника, ниските заплати и лошата организация.

В същото време Медведев изтъкна, че през 2009 година всички необходими решения за развитие на армията са били взети, като някои от тях - доста болезнени.