Еднокомпонентната ваксина срещу коронавируса "Спутник Лайт" вече е регистрирана в Русия, съобщиха от Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ), цитирани от ТАСС.

От руското здравно министерство обявиха регистрацията заедно с изследователските центрове. Това е първият компонент на ваксината срещу коронавируса "Спутник V", се казва в съобщението.

Венецуела получи още 50 000 дози от "Спутник V"

Венецуела получи още 50 000 дози от "Спутник V"

Страната цели да ваксинира 5 млн. души

Ефективността на еднокомпонентната ваксина "Спутник Лайт" е 79,4% от 28-ия ден след имунизацията.

Показателите за нейната ефективност на ниво около 80% надвишават показателите на ефективност на много ваксини, които се поставят на две дози.

Разчетът на ефективността е осъществен на основата на руснаците, получили само една доза в рамките на програмата за масова гражданска ваксинация и не получили втора игла по някаква причина между 5 декември 2020 г. до 15 април 2021 г.

Заболеваемостта сред ваксинираните граждани след 28-ия ден на имунизация е само 0,277%.

СЗО дава одобрение на "Спутник V" през юни или юли

СЗО дава одобрение на "Спутник V" през юни или юли

След като получат пълно досие, тази ваксина може да бъде оценена от екип за технически преглед

"Спутник Лайт" е ефективен срещу всички нови щамове на коронавирус според изследванията на лабораторията НИЦЭМ "Н. Ф. Хамалей".

По думите на председателя на РФПИ Кирил Дмитриев, двукомпонентния препарат "Спутник V" остава основният инструмент за ваксинация в Русия, в същото време както еднокомпонентната "Спутник Лайт" ще бъде изнасяна в чужбина.

Цената на "Спутник Лайт" е под $10, допълни Дмитриев.

Чехия се отказа от "Спутник V"

Чехия се отказа от "Спутник V"

Новината беше съобщена от премиера