Русия е регистрирала 7 533 нови случая на коронавирус за денонощие, в сравнение с 7 212 ден по-рано. 

Това прави общо 1 143 571, съобщи федералният център за реакция в събота, цитиран от "Спутник".

Най-голямото увеличение е отчетено в столицата Москва, където са регистрирани 1792 нови положителни теста. Освен това бяха открити 232 нови случая в Санкт Петербург и още 204 в Московска област.

Центърът за реагиране също така съобщава за 169 смъртни случая, свързани с коронавирус, през последните 24 часа, което води до общ брой на загиналите до 20 225 души.

Коронавирус: Кметът на Москва нареди на възрастните да си останат по домовете

Коронавирус: Кметът на Москва нареди на възрастните да си останат по домовете

"За съжаление ние виждаме значително увеличение

За 6 004 души е потвърдено, че са се възстановили от болестта през последния ден, което води до общо 940 150 излекувани.

Повишаването на броя на случаите в събота е най-голямото, наблюдавано в Русия от юни насам.

Ръководителят на националния надзорен орган по обществено здравеопазване Анна Попова заяви, че увеличаването се дължи на неспазване на жителите на епидемиологичните препоръки на страната.

Попова добави, че служителите в областта на общественото здравеопазване са очаквали нарастване на новите случаи с настъпването на грипния сезон в началото на есента.

Сергей Собянин, кметът на Москва, даде в петък нови препоръки на фона на нарастващия брой нови случаи в руската столица. Възрастните граждани и тези с хронични болести са помолени да останат вкъщи, а големите компании - да прехвърлят служителите на дистанционна работа, където е възможно.

Москва с най-много случаи на коронавирус от юни

Москва с най-много случаи на коронавирус от юни

Днес в столицата са регистрирани 1050 нови случая

Ваксината, разработена от Изследователския институт по вирусология и микробиология "Гамалея", Sputnik V, засега е най-напред в своите клинични изпитвания в сравнение с ваксините, разработени в други страни.