Сградата на Руската държавна дума в Москва Руската държавна дума прие поправки в закон за дейността на неправителствени и нестопански организации на територията на Руската федерация, които според някои наблюдатели ще им създадат много усложнения, коментират от Газета.ру.

Въпреки многото протести от различни международни неправителствени организации, поправките бяха приети в рекордно кратки срокове, коментират от руското издание.
Поправките в закона, които се обсъждаха от две седмици, засягат неправителствени и религиозни организации и сдружения.

Припомняме, че в Русия са регистрирани около 150 хил. неправителствени организации и около 300 хил. нестопански дружества.

След поправките те ще трябва да се регистрират във Федералната регистрационна служба към Министерството на правосъдието.

До този момент нестопанските организации бяха задължени единствено да подават документи в данъчните служби.

С новите поправки се увеличава и броят на възможностите, при които на една неправителствена или нестопанска организация може да й бъде отказано правото да се регистрира.

Освен това, нестопанските организации се задължават всяка година да представят пред Министерството на правосъдието подробен отчет за дейността си - за това как реализират целите и задачите си, кои са учредителите им и за какво отиват парите им.