Броят на ваксинираните срещу коронавирусна инфекция в Москва, а и Русия като цяло, все още не е достатъчен за спокойно преминаване на есенния сезон. Това съобщи главният лекар на градската клинична болница No 52 Марияна Лисенко в интервю за телевизионния канал "Русия-1", съобщава ТАСС. 

"Днес имаме сравнително малък брой хора, ваксинирани срещу коронавирус в Руската федерация като цяло. Има малко повече в Москва, но въпреки това броят не е достатъчен, за да преминем спокойно тази есен".

Лисенко също добави, че само 10% от ваксинираните стигат болницата. "Но всички тези пациенти не са сериозно болни. Няма пациенти в интензивното отделение след ваксинацията", подчертава тя.

От началото на пандемията около 232,4 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 4,7 милиона са починали

В Русия, според федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 7 464 708 случая на инфекция, 6 635 485 души са оздравели, 205 531 са починали.

Русия очаква ваксинацията да намали заболеваемостта от COVID

Русия очаква ваксинацията да намали заболеваемостта от COVID

При условие че продължават активната ваксинация и спазването на превантивните мерки

Властите на Пермска област затягат мерките, влизането в културни и развлекателни съоръжения от следващата седмица ще е чрез QR кодове, заяви губернаторът Дмитрий Махонин във вторник на заседание на регионалния оперативен щаб.

Махонин, след като изслуша доклад за влошаването на ситуацията с коронавирус, както и предложенията на регионалния "Роспотребнадзор", разпореди въвеждането на система за QR код при посещение.

Това изискване ще се прилага при посещение на културни и развлекателни съоръжения, масови, спортни и физически културни събития, както и в областта на туризма. За сектора на услугите решението за въвеждане на системата за QR код ще бъде взето по-късно, в зависимост от степента на ваксинация и степента на заболеваемост.

Властите също преустановиха дейността на детските игрални зали и центрове. Всички други мерки се удължават до 31 октомври.

Самоизолацията се препоръчва за лица над 60 години. По искане на "Роспотребнадзор" в региона те са задължени да ваксинират 60% от служителите на редица организации, включително държавни и общински.

Въведена е забрана за масови събития по физическа култура. Изключение е направено за професионални клубове и отбори, които могат да провеждат мачове и тренировки в съгласие с "Роспотребнадзор", но с не повече от 50 процента заетост на трибуните.

В Русия препоръчват ваксинация, защото Covid намалява шансовете за забременяване

В Русия препоръчват ваксинация, защото Covid намалява шансовете за забременяване

Covid може да предизвика проблеми и при мъжете