Руските власти определиха независимото информационно издание Meduza като "нежелана организация", като на практика забраниха работата на сайта в Русия и забраниха на всеки руснак да си сътрудничи с Meduza или нейните журналисти, пише "Еурактив".

Определянето е последното в продължилата години кампания на Кремъл за ограничаване на независимите медии и спиране на репортажите им да достигнат до обикновените руснаци в репресии, които ескалираха, след като Русия нахлу в Украйна миналата година.

В изявление, обявяващо решението, главният прокурор на Русия каза, че базираната в Латвия новинарска медия "представлява заплаха за основите на конституционната система и сигурността на Руската федерация".

Нямаше незабавен отговор от Meduza, един от най-четените независими новинарски сайтове в Русия, въпреки че публикува новина на уебсайта си, включително подробности за това какво може да означава обозначението.

"На нежелани организации е забранено да работят на руска територия под заплаха от наказателно преследване", се казва в статията, публикувана на руски и английски.

"Всеки, който "участва или си сътрудничи" с такива групи, може да бъде преследван за углавно престъпление - особено сериозно ограничение за журналистите, които трябва да говорят с източници, за да съобщават новините", се добавя в него.

Преследваните за сътрудничество с нежелана организация могат да бъдат изправени пред тежки глоби или дори няколко години затвор.

Повече от 50 организации в момента са в списъка с "нежелани", включително руските разследващи новинарски издания iStories и Proekt, и базираната в Холандия Bellingcat.

Основателят на руската частна военна група Вагнер, Евгений Пригожин, публично призова "Медуза" да бъде включена в списъка миналия юли.

В писмо до главния прокурор на Русия Пригожин атакува репортажите на Meduza за войната в Украйна. Той каза, че статии, в които се твърди, че източници в Кремъл искат да отстранят Путин от власт и че се планира второ нападение срещу украинската столица Киев, нарушават строгите руски закони за цензура.

Малко след нахлуването в Украйна, руският парламент прие закон, предвиждащ затвор до пет години за "дискредитиране" на въоръжените сили и до 15 години за разпространение на "съзнателно невярна информация" за тях.

Друг независим новинарски сайт, "Медиазона", каза в четвъртък неговият издател Пьотр Верзилов е бил обвинен в разпространение на "фалшификати" за армията, мотивирани от политическа омраза.

След приемането на законите миналия март руските власти бързо блокираха достъпа до десетки уебсайтове - включително този на Meduza - и десетки руски и международни новинарски издания напуснаха страната.

Meduza е базирана в Латвия от създаването си през 2014 г. Поставянето й в списъка с "нежелани" беше осъдено от опозиционни фигури в социалните медии.

"Нежелана организация са шепата хора, които са завзели властта в Русия", написа в Туитър Руслан Шаведдинов, съюзник на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални.

Грозев не се страхува, намира се в САЩ

Грозев не се страхува, намира се в САЩ

Журналистът беше обявен от Русия за издирване