Руската тенисистка Яна Сизикова е била задържана в Париж по подозрение, че умишлено е загубила на Откритото първенство на Франция по тенис, съобщава "Паризиен".

Заемаща 101-во място в ранглистата на двойки на WTA, Сизикова и нейната партньорка Екатерина Александрова загубиха в първия кръг на "Ролан Гарос" на двойки с резултат 1:6, 1:6. Те загубиха от австралийките Сторм Сандърс и Айла Томлянович.

Рускинята е била задържана вчера, когато е излизала от масаж след края на мача. Същевременно изданието уточнява, че случилото се е свързано с мач на "Ролан Гарос" през 2020 година. Тогава Яна Сизикова и американката Мадисън Бренгъл загубиха от румънките Патриция Мария Циг и Андрея Миту с 6:7, 4:6.

След този мач правоохранителните органи са забелязали неестествено увеличение на ставките в букмейкърските къщи в полза на румънската двойка в петия гейм от втория сет. Тогава Сизикова е направила две двойни грешки и загубила гейма. Според вестника общата сума на залозите възлиза на няколкостотин хиляди евро.

Уредени мачове в тениса се разследват от Интерпол съвместно с Tennis Integrity Unit. В ранглистата на Женската тенис асоциация (WTA) на сингъл 26-годишната Сизикова заема 765-о място. Най-високата ѝ позиция в ранглистата е 336 място.

По-рано двама руски тенисисти - Сергей Кротюк и Андрей Куманцов - бяха дисквалифицирани доживотно за участие в уредени мачове. Това се случи съответно през 2013 г. и 2014 г.